Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

De stilte van een verdronken hond. Postcommunistische poëzie in Roemenië - Jan H. Mysjkin (vert.)

Naar aanleiding van Europalia Romania verschijnt deze bloemlezing met Roemeense poëzie, samengesteld, ingeleid en vertaald door Jan H. Mysjkin. 

Na de val van de communistische dictatuur, eind 1989, brak ook voor de Roemeense literatuur een nieuwe tijd aan. Dichters uit de jaren negentig en vertegenwoordigers van de ‘Generatie 2000’ kwamen reeds aan bod in de bloemlezingen Engel in het raam op het oosten (2010) en Voor de prijs van mijn mond (2013). Deze nieuwe bloemlezing behandelt uitsluitend dichters die na 1990 aan het woord kwamen. Van de ene literaire kring naar de andere volgen we de stroomversnelling waarin de Roemeense poëzie terecht was gekomen. Het resultaat is een ware delta aan poëtische vormen, die de kritiek in kaart probeert te brengen met behulp van categorieën als ‘neo-expressionistisch’, ‘minimalistisch’, ‘hyperrealistisch’ of zelfs ‘deprimistisch’. Het getuigt op zijn minst van de diversiteit van de hedendaagse Roemeense poëzie.

Jan H. Mysjkin (1955) is dichter, vertaler en essayist. Hij vertaalt zowel proza als poëzie, zowel klassieke auteurs als schrijvers uit de avant-garde. Sinds een vijftiental jaar ontsluit hij de Roemeense poëzie voor de Nederlandstalige lezer. Voor dit pionierswerk werd hij in 2011 bekroond met de vertaalprijs van het Festival International Poesis te Satu Mare en in 2015 met de Prijs voor Culturele Betrekkingen van het parlement van de Republiek Moldova.

De uitgever ontving de gewaardeerde productiesteun vanwege de Stichting Roemenië Comité Nederland en deze publicatie kwam mede tot stand dankzij productiesteun van Literatuur Vlaanderen.

ACTIE: bij aankoop van dit boek in onze shop, krijg je voor slechts € 1 extra de drie andere bloemlezingen (Een bloem van bloed met besneeuwde blaadjesEngel in het raam op het oostenVoor de prijs van mijn mondvan Mysjkin cadeau!


 

Publicatiejaar: 2020
Pagina's: 168
Softcover | Afmeting: 15 x 20 cm
ISBN 978 90 5655 258 9
Prijs: € 20

bestel