U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.
Naast individuele bundels beschikt het documentatiecentrum ook over een uitgebreide collectie bloemlezingen. Er zijn literair-historische bloemlezingen met Nederlandstalige gedichten gerangschikt per periode, en er zijn thematische bloemlezingen.
In deze afdeling kan de bezoeker gericht op zoek gaan naar geboortegedichtjes, gedichten voor kerstkaartjes, gedichten voor een huwelijk, een overlijden, gedichten over eekhoorns, paardebloemen, steden, voetbal, schilderkunst, …
Het tijdschriftenarchief van het Poëziecentrum bevat honderden titels van literaire en culturele tijdschriften uit Vlaanderen en Nederland. Alle belangrijke tijdschriften vindt u er terug. Bovendien worden ook minder bekende, reeds lang geleden verdwenen of pure underground tijdschriften verzameld en ontsloten.
Klik hier voor een lijst met alle titels van tijdschriften die in het archief aanwezig zijn.
Bent u op zoek naar een specifieke aflevering van een tijdschrift en hebt u de exacte coördinaten? Dan kan u via Antilope (Collectieve Catalogus van tijdschriften in Belgische wetenschappelijke instellingen) controleren of Poëziecentrum de door u gezochte aflevering in de collectie heeft.
Deze afdeling, met zowel individuele bundels als bloemlezingen, bevat twee soorten vertalingen: Nederlandstalige poëzie vertaald naar andere talen en anderstalige poëzie vertaald naar het Nederlands.
Hugo Claus vertaald naar het Frans of Paul Van Ostaijen vertaald naar het Duits? Je vindt ze bij ons! Een Nederlandse vertaling van Paul Celan, Wislawa Szymborska of Pablo Neruda? Die hebben we ook in huis! Op zoek naar de festivalboeken van Poetry International of de verzamelde poëzievertalingen van H.C. ten Berghe? Eén adres!
Niet alleen volwassenen zijn welkom in Poëziecentrum, maar ook kinderen en jongeren. Kleuters, eerste lezertjes, kinderen, jongeren: ze vinden zeker hun gading in onze jeugdbibliotheek, die ondergebracht is in een aparte ruimte van het documentatiecentrum.
In een knusse leeshoek met bonte zitjes kunnen de kleinsten onder ons hun carrière als beginnend dichter ten volle profileren. Naast voorleesboekjes en bundeltjes voor de eerste lezertjes kunnen ze er allerlei versjes en rijmpjes ontdekken.
Voor elke leeftijd is er een apart onderdeel: ook kinderen en jongeren vinden er 'hun' poëzie. Niet alleen gedichten voor, maar ook door kinderen en jongeren. Zo zijn er bloemlezingen met gedichten van winnaars van jeugdpoëziewedstrijden, en gedichten geschreven tijdens speciale projecten en workshops.
Daarnaast zijn er veel handboeken en naslagwerken voor jongeren die zelf schrijven: rijmwoordenboeken, literaire lexica en cursussen.
Ook leerkrachten kunnen bij ons terecht voor een oriëntatie rond het introduceren van poëzie op school. In deze afdeling zijn er lespakketten poëzie, handboeken literatuur en handboeken poëzie aanwezig. Leerkrachten kunnen aan de hand van dit beschikbare materiaal zelf poëzielessen samenstellen. Natuurlijk kunnen ze ook een beroep doen op onze medewerkers voor hulp en advies.
De Collectie Max Verhart ontstond uit samenvoeging van de collectie van Max Verhart en de nagelaten haikuboeken van haikudichter W.J. van der Molen (1923 – 2002). Nog weer later werd een vrij omvangrijk deel aangekocht van de nagelaten haikuboekenschat van Wanda Reumer (1915-2006), eerste voorzitter van de Haiku Kring Nederland. Door schenkingen, ruiltransacties en aankopen groeide de collectie verder. Inmiddels omvat de collectie ongeveer 1500 titels.
Hoofdzaak zijn Nederlandstalige uitgaven, maar ook de collectie ‘buitenland‘ is aanzienlijk. Er zitten oude en recente publicaties in, klassieke en moderne, boeken en tijdschriften, uitgaven van uitgevers en uitgaven in eigen beheer – kortom het breedst denkbare scala.
De collectie is wellicht de grootste van zijn soort in ons taalgebied.
Max Verhart, de schenker van de collectie heeft in de loop der jaren een mooi haiku-palmares opgebouwd. Hij schrijft en publiceert haiku sedert omstreeks 1980. Zijn werk verscheen in binnen- en buitenlandse tijdschriften en bloemlezingen. Van 1999 tot 2003 was hij voorzitter van de Haiku Kring Nederland. In de jaren 2004 tot en met 2009 was hij hoofdredacteur Nederland van het Nederlands/Vlaamse haikutijdschrift Vuursteen,waarin hij ook nadien bleef publiceren. Sedert 2003 maakt hij deel uit van de redactie die de jaarlijks in de Verenigde Staten verschijnende Red Moon Anthology samenstelt. In 2005 begon hij zijn (hobby)uitgeverij ’t schrijverke. Vanaf 2007 is hij assistent-redacteur/Europees correspondent van het Amerikaanse tijdschrift Modern Haiku.
Poëziecentrum beschikt over een uitgebreide afdeling non-book materiaal. De poëziefanaat kan afkoeling vinden bij de poëziewaaiers of de gebottelde gedichten. Zoekt u iets sterkers, dan kunt u van de mosterdgedichten van Willem Elsschot proeven. Er staan gedichten op bierviltjes en ook bij de sigarettenpakjes kunt u poëtische geneugten opsnuiven. Of wat dacht u van poëzie op tubes, op posters, enzovoort.
Poëziecentrum beschikt ook over een uitgebreide collectie audiovisueel materiaal: cd’s, dvd’s, videobanden, vinyl, … De collectie omvat zowel opnames die commercieel gedistribueerd zijn als opnames die speciaal voor Poëziecentrum gemaakt zijn (vb. beeldopnames van activiteiten van Poëziecentrum)