Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

CodeSwitching

Avery Bertrand

Winnaar KIF KIF-wedstrijd aan het woord

Ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van KIF KIF organiseerden zij een gedichtenwedstrijd onder de noemer 'Het Vrije Woord'.

Avery Bertrand is de gelukkige winnaar van deze wedstrijd. Met zijn gedicht Code switching decodeert hij de binaire taal waar mensen van kleur dagelijks mee moeten leven.

Naar aanleiding van de publicatie van zijn gedicht in Poëziekrant gingen we met hem in gesprek. Lees hier alvast zijn antwoorden op onze drie prangende vragen.

 

1) Het thema van de gedichtenwedstrijd van KIF KIF ter ere van hun twintigste verjaardag was ‘Het Vrije Woord’. Wat betekent ‘Het Vrije Woord’ voor jou?

"'Het Vrije Woord' is voor mij het delen van gevoeligheid en kwetsbaarheid. Dit op een eerlijke manier." 

2) In je gedicht Code switching link je binaire taal met het thema racisme. Vanwaar deze keuze?

"Code switching is iets wat iedereen doet. Het is iets waar een negatief stigma rond hangt. Ik ben mezelf gaan afvragen hoe het komt dat ik het doe. Dit gedicht kwam in die zin eigenlijk voort uit een eigen emotionele zoektocht."

3) Hoe kan poëzie volgens jou helpen om een antiracistische boodschap uit te dragen en zo bij te dragen aan een betere wereld?

"Poëzie komt vanuit onze ziel en de ziel maakt ons mens. Elkaars pijn, strijd of hoop delen is een mooi startpunt tot eerlijke gesprekken. Ik geloof niet dat poëzie racisme verdrijft, maar wel dat het de mens een diepere kennis over de menselijkheid bijbrengt."