Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Wereldpoëziedag: lancering Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Ted van Lieshout, Bette Westera en Hans & Monique Hagen schreven de beste kinderpoëziebundels van de afgelopen twee jaar. Dat is beslist door de vakjury van de Gouden Poëziemedaille die de beste kinderpoëziebundel bekroont van de afgelopen twee jaar. De kinderjury stemt deze week.

Meer dan 8000 schoolkinderen – samen 418 klassen – lezen deze week gedichten in de klas en kennen per graad een Poëziester toe aan het beste gedicht. Zowel kleuters als kinderen van de lagere school stemmen mee.

De genomineerde dichtbundels zijn:

Hans & Monique Hagen,  Nooit denk ik aan niets, Querido, 2015.
Ted van Lieshout, Rond vierkant vierkant rond, Leopold, 2015.
Bette Westera, Doodgewoon, Gottmer, 2015.

De winnaar wordt bekend gemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen in november. Een gedicht uit de winnende dichtbundel wordt verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied. Van de bekroonde bundel én van de vier gedichten gekozen door de kinderen wordt een poster gemaakt en verspreid naar alle lagere scholen in september.

De vakjuryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt: Dirk Terryn (CANON Cultuurcel), Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Flore Keersmaekers (Jeugd & Poëzie), Kathleen Meersseman (docente Arteveldehogeschool, Bachelor in het onderwijs: Lager onderwijs), Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en voorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel). Ze bogen zich over 20 kinderpoëzietitels die verschenen in 2014 en 2015.


Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Het genre verdient meer aandacht en pluimen en daarom reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel tweejaarlijks de Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren uit. De eerste winnaar, in 2014, was Edward Van de Vendel met de bundel Ik juich voor jou (Querido). Poëziesterren gingen naar Ted van Lieshout, Diet Groothuis en Erik van Os & Elle van Lieshout.