Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

KaterynaKalytko

Kateryna Kalytko, Versopolis
Valentyn Kuzan

Versopolis: Kateryna Kalytko (UA)

Antwerpen Boekenstad, Versopolis en Poëziecentrum slaan opnieuw de handen in elkaar. Poëziecentrum huist voor het vijfde jaar op rij een Poetry Talk en in het Felix Pakhuis zal de elfde editie van het Felix Poetry Festival plaatshebben. De Poetry Talk en het internationale luik van het Felix Poetry Festival kan op een invulling rekenen van vier opmerkelijke Europese dichters, waaronder Nurduran Duman.

Kateryna Kalytko
Geboren in 1982 / Oekraïne

Kateryna Kalytko is een van de belangrijkste literaire stemmen van na de onafhankelijkheid van Oekraïne in 1991. Ze heeft Politieke Wetenschappen en Journalistiek gestudeerd en woont in de stad Vinnytsia, op 200 kilometer van de hoofdstad Kiev. Met haar poëzie, kortverhalen en vertalingen won ze verschillende nationale prijzen.

Kalytko maakte haar literaire entree op 17-jarige leeftijd met de dichtbundel Посібник зі створення світу ('Manual on the Creation of the World', 1999). Er volgden intussen nog zes dichtbundels waarvan de laatste twee Bunar (2018) and Torture Chamber. Vineyard. Home (2014) bekroond werden met de Oekraïense LitAccent of the Year Prize. Thema’s in haar werk zijn ondermeer het functioneren van het geheugen en de angst van het individu als gevolg van collectieve sociale trauma’s.

Haar werk is in meer dan 10 talen vertaald en is opgenomen in verschillende Oekraïense anthologieën. Zo is haar gedicht ‘april 6’ opgenomen in de bloemlezing Words for war, new poems from Ukraine (2017, Academic Studies Press), een relevant en bekroond werk dat een literaire stem geeft aan het geweld in Oost-Oekraïne. Hoe is het om in een land te leven waar oorlog woedt en wat is de invloed op de dichters en hun poëtica?

Kalytko schrijft ook kortverhalen en richtte Intermezzo Short Story Festival op, het eerst kortverhalenfestival van Oekraïne. Ze is ook lid van PEN.

Meer info, foto en gedichten: hier.

Toegang tot de Poetry Talk is gratis. Aanmelden gewenst via events@poeziecentrum.be.
Info en tickets voor het Felix Poetry Festival via Antwerpen Boekenstad.