Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

pernilla_berglund-c_paer_olofsson.jpg

Versopolis - Pernilla Berglund
Versopolis - Pär Olofsson

Versopolis @ Felix Poetry Festival: Pernilla Berglund (SE)

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters, waaronder Pernilla Berglund. Foto © Paer Olofsson

Pernilla Berglund
Geboren in 1982 / Zweden

Pernilla Berglund is een spannende jonge stem uit het Hoge Noorden. Ze woont en werkt in Umeå, in het noorden van Zweden, waar ze ook geboren is op een lange, lichte junidag. Umeå is een hippe bruisende stad in de eindeloze wildernis. Die bijzondere omgeving tekent het werk van vele schrijvers uit het Noorden. Ook in het werk van Pernilla Berglund speelt het landschap een belangrijke rol. In haar debuut­bundel Tilltar (Toenemend, 2013) onderzoekt ze de relatie met de medemens, in de zoektocht naar een plaats, zowel geografisch als in het leven. Binnen- en buiten­landschappen doorkruisen elkaar, nabijheid wordt afstand, en in deze bewegingen ontstaat een identi­teit. Schrijven is voor Berglund een manier van denken die ruimte geeft aan meerdere interpretaties en waarheden.

In 2014 werd haar debuutbundel vertaald naar het Deens. Een jaar later verscheen een tweede bundel, Fälla (2015, Val). In 2015 stond Berglund op het podium van het literaire festival Krokodil in Belgrado (Servië) en Ars Poetica in Bratislava (Slovakije). Ze is ook redacteur van het Noord-Zweedse literaire tijdschrift Provins (Provincie) dat vorig jaar werd genomineerd voor ‘Beste Zweeds Cultureel Magazine van het Jaar’.

Meer info, foto, gedichten: hier.