Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

photo_mariaferencuhova.jpeg

Versopolis - Maria Ferenčuhova
Versopolis - Jaro Ridzoň

Versopolis @ Felix Poetry Festival: Mária Ferenčuhová (SK)

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters, waaronder Mária Ferenčuhová. Foto © Jaro Ridzoň

Mária Ferenčuhová
Geboren in 1975 / Slowakije

Mária Ferenčuhová is een van de belangrijkste dichters in het hedendaagse Slovaakse poëzielandschap. Ze doceert filmgeschiedenis en documentairethe­orie aan de Academy of Performing Arts in Bratislava en is redacteur van het filmtijdschrift KINO-IKON. Haar poëzie wordt gekenmerkt door een cinematografische aanpak. Ze toont zich een scherp observator en plaatst beelden, ‘shots’, bewust naast of tegenover elkaar.

In 2003 debuteert Ferenčuhová met Skryté titulky (Verborgen ondertitels) waarin talloze sporen van haar studie filmtheorie en gespeciali­seerde leeservaringen te vinden zijn. Vijf jaar later verschijnt haar tweede bundel Princíp neistoty (Het onzekerheidsprincipe) die handelt over het moederschap en waarin het menselijke lichaam – een belangrijk motief in haar poëzie – centraal staat. Ferenčuhová schuwt echter een stereotype, vrouwelijke benadering. Ohrozený druh (Bedreigde soort), verschenen in 2013, handelt over de bedreigde natuur. In haar recentste bundel Imunita (2016, Immuniteit) gebruikt ze medische taal om de medemens en de samenleving te doorgronden.

Ferenčuhová is een graag geziene gaste op internati­onale poëziepodia. Dit jaar treedt ze ook op op het vermaarde Poetry International Festival Rotterdam.

Meer info, foto, gedichten: hier.