Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Versopolis @ Felix Poetry Festival: Charlotte Van den Broeck

Voor de negende keer presenteren Antwerpen Boekenstad, Versopolis en  Poëziecentrum een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. Ook dit jaar is er een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters. Charlotte Van den Broeck vertegenwoordigt samen met Ilja Leonard Pfeijffer de Nederlandstalige poëzie. Foto © Koen Broos

Charlotte Van den Broeck (1991) volgt momenteel de opleiding woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en studeerde voorheen Engels en Duits aan Universiteit Gent. Ze won de Herman de Coninck Debuutprijs voor haar bundel Kameleon in 2016, en publiceerde intussen haar tweede bundel: Nachtroer (De Arbeiderspers). In 2016 opende ze, als jongste gastlandspreker ooit, samen met Arnon Grunberg, de Frankfurter Buchmesse. Charlotte Van den Broeck wordt festivaldichter op Theater Aan Zee 2017.

Charlotte Van den Broeck stond in 2013 in de top honderd van de Turing Gedichtenwedstrijd en haalde de finale van DichtSlamRap. Ze maakte deel uit van het Kempisch Collectief Dichterbij en werkte mee aan het project 10 op de Schaal van Dichter. Ze had haar eigen podium “gedempte tongen” in café Cabron in Antwerpen samen met Jeugd en Poëzie. In 2015 debuteerde Van den Broeck bij De Arbeiderspers met Kameleon, ‘een roadtrip naar een mogelijke vrouwelijke identiteit, die ergens tussen lichaam en taal geconstrueerd wordt’, waarvoor ze de Herman de Coninck Debuutprijs kreeg. Ze publiceerde in verschillende literaire tijdschriften in Nederland en Vlaanderen. Enkele van haar gedichten werden naar het Duits, Engels en Arabisch vertaald. Naast dichter is ze ook performer en zoekt ze op het podium naar zegbaarheid en beleving van poëzie. Van den Broeck treedt op als Lulu Wedekind in het Poëziebordeel, een initiatief van VONK & Zonen. Ook tourde ze mee met Saint Amour. Van den Broeck mocht de 33ste Nacht van de Poëzie in Utrecht afsluiten, waardoor ze ook de 34ste editie in 2016 mocht openen. Een literaire tournee in Londen is een voorbeeld van de toegenomen internationale belangstelling voor haar werk. Haar tweede bundel Nachtroer, ‘gedichten [die] worden aangedreven door een diep verlangen naar ontheemding, verdwijning, naar een opgaan in de permanente stroom van het tomeloze leven’, verscheen in januari 2017.

Meer info, foto, gedichten: hier.