Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Versopolis@ Felix Poetry Festival 2017: een terugblik

Op woensdag 31 mei kwamen vier internationale dichters, geselecteerd uit het prestigieuze Europese project Versopolis, aan in Gent: Renate Aichinger (Oostenrijk), Pernilla Berglund (Zweden), Maria Ferencuhova (Slovakije) and Harry Man (UK).

De vijfde gast, Aivaras Veiknys (Litouwen) annuleerde zijn komst wegens ziekte. Na een korte stadswandeling in de kuip van Gent werden ze warm onthaald in Poëziecentrum. 's Avonds vond er een expert meeting plaats, waarop de dichters met behulp van hun vertalers hun poëzie konden voorstellen aan vertegenwoordigers uit het literaire middenveld (uitgeverijen, literaire tijdschriften, programmatoren, ...).

Na een voor sommigen korte nacht, ging het op donderdagvoormiddag richting Antwerpen. Michaël Vandebril, de festivaldirecteur van Felix Poetry Festival, vergastte de dichters op een stadswandeling, met onder meer haltes in het Letterenhuis en bij gedichtenmuren in de stad. De wandeling eindigde met een adembenemend panorama op Antwerpen vanop de bovenste verdieping van het MAS.

Het Felix Poetry Festival is ondertussen een vaste waarde geworden in het literair festivallandschap van de lage landen. Al voor de negende keer zette het Felix Pakhuis zijn deuren open om een pleiade aan (internationale) dichters en hun publiek te ontvangen. Voor het derde jaar op rij konden de dichters uit de Versopolis-poule hun Antwerpse toehoorders met hun verzen verwennen. Elke dichter las voor in zijn/haar moedertaal terwijl de Nederlandse vertaling van hun werk op een scherm achter hen geprojecteerd werd. Niet alleen de talen die de dichters spraken, liepen erg uiteen, maar ook hun dichterlijke stem en hun verschillende manieren van optreden: een erg communicatieve dichter als Harry Man, die de lachers uit het publiek op zijn hand kreeg; de zachte, kwetsbare voordracht van Pernilla Berglund; de contemplatieve, ritmische voordracht van Maria Ferencuhova en het energieke optreden van Renate Aichinger. Dit veelstemmige internationale gezelschap kreeg op het podium het gezelschap van de veelzijdige Nederlandse dichter in diaspora, Ilja Leonard Pfeijffer en de Antwerpse stadsdichter Maarten Inghels, die ter elfder ure nog de zieke Charlotte Van den Broeck verving. Lady Linn Duo zorgde voor de muzikale noot

Ben je nieuwsgierig geworden naar de poëzie van onze Europese gasten? Haal dan je gratis set drietalige (oorspronkelijke taal, Engels en Nederlands) booklets af in Poëziecentrum. Op de Facebook-pagina van Poëziecentrum vind je ook een aantal foto’s van het voorbije festival.

 

Meer informatie over Versopolis, vind je op de website of Facebook-pagina.