Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Tweede editie Poëziedebuutprijs aan Zee: de genomineerden

Voor het tweede jaar op rij wordt tijdens het poëzieprogramma Apéro Poëzie op Theater aan Zee de Poëziedebuutprijs uitgereikt aan het beste oorspronkelijk Nederlandstalige poëziedebuut van het afgelopen jaar. Die debuutprijs, een initiatief van PoëziecentrumdeAuteurs en Theater Aan Zee, met dank aan KAAP, werd tijdens de vorige editie van Apéro Poëzie voor het eerst georganiseerd en is bedoeld om jonge dichters een duwtje in de rug te geven, het prijzengeld bedraagt €1.500!

 

De jury selecteerde 5 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2017 (in alfabetische volgorde): Simone Atangana Bekono met hoe de eerste vonken zichtbaar waren (Uitgeverij Wintertuin), Joost Decorte met Stalker(PoëzieCentrum), Vicky Francken met Röntgenfotomodel (De Bezige Bij), Dominique De Groen met Shopgirl (Het Balanseer) en Laurens Ham met Mijn grote schuld (Wereldbibliotheek). 
Zij zijn te gast in Apéro Poëzie tijdens Theater Aan Zee 2018 om voor te lezen uit eigen werk:

do 26/07: Vicky Francken
za 28/07: Joost Decorte
di 31/07: Laurens Ham
do 2/08: Dominique De Groen
za 4/08: Simone Atangana Bekono
 
Apéro Poëzie gaat telkens door om 11 uur in KAAP/Vrijstaat O. (Kon. Boudewijnpromenade/ Zeedijk 10). De laureaat wordt bekend gemaakt op 4/08 om 19.00 uur in De Grote Post.

Over de prijs
In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2017. Het volledige reglement vind je hier terug. In de jury zetelen: Lies Van Gasse, dichter en kunstenaar, Willem Thies, dichter en recensent, Martine Vandermaes, bibliothecaris van Bibliotheek Oostende en Hendrik Tratsaert, artistiek coördinator Literatuur en Beeldende Kunt bij KAAP; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat tijdens de proclamatie wordt voorgelezen. 
De Poëziedebuutpijs Aan Zee is ondertussen de laatst overgebleven debuutprijs in Vlaanderen na het verdwijnen van de Liegend Konijn Debuutprijs en de Herman de Coninck-debuutprijs.