Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Hoe de eerste vonken zichtbaar waren - Simone Atangana Bekono

Hoe de eerste vonken zichtbaar waren - Simone Atangana Bekono
Uitgeverij Wintertuin & Lebowski Publishers

Simone Atangana Bekono wint tweede Poëziedebuutprijs Aan Zee

Op zaterdag 4 augustus nam Simone Atangana Bekono de tweede Poëziedebuutprijs Aan Zee in ontvangst voor haar bundel Hoe de eerste vonken zichtbaar waren (Uitgeverij Wintertuin & Lebowski Publishers) tijdens de Prijsuitreiking Jong Werk van Theater Aan Zee. Die prijs is vorig jaar in het leven geroepen om jong poëzietalent een duwtje in de rug te geven en is een initiatief van Poëziecentrum, deAuteurs en TAZ

Naast Bekono waren de volgende debuten genomineerd voor de prijs: Joost Decorte met Stalker (PoëzieCentrum), Vicky Francken met Röntgenfotomodel (De Bezige Bij), Dominique De Groen met Shop girl (Het Balanseer) en Laurens Ham met Mijn grote schuld (Wereldbibliotheek). Alle vijf de dichters waren tijdens Theater Aan Zee te gast in een aflevering van het poëzieprogramma van Poëziecentrum en deAuteurs, Apéro Poëzie. 

De Nederlandse Simone Atangana Bekono werd bekroond al laureaat van de prijs en nam het prijzengeld van €1.500 in ontvangst. Wat de jury het meeste aansprak in haar werk was de woede, omdat die "precies en terecht" is. "Ze schrijft over racisme en identiteit, over schuld en onrecht. Ze dicht in lyrische halen en halverwege haar bundel schrijft ze brieven." Haar debuut werd bekroond omdat het "de prikkelende belofte van meer" in zich heeft.

Haar poëzie is napalm voor de geest, het kleeft aan je gedachten.

Lees het volledige juryverslag hier.

Lees wat de VRT en Tzum over Bekono te vertellen hebben.

Maar dat is nog niet alles. De winnaar krijgt ook een schrijfresidentie aangeboden in Oostende volgend jaar. Dankzij  KAAP/ Vrijstaat O., deAuteurs en Poëziecentrum mag Bekono twee weken lang verblijven aan de Belgische kust om daar te schrijven aan nieuw werk. 

De Poëziedebuutprijs Aan Zee is een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs, i.s.m. TAZ en met de steun van KAAP.