Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Radna Fabias laureaat van de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2019

Radna Fabias is met haar eerste bundel Habitus (De Arbeiderspers) de kersverse laureaat van de derde Poëziedebuutprijs Aan Zee - een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs in samenwerking met KAAP en Theater Aan Zee.

Foto © Wouter Le Duc

Dat nieuws werd op zaterdag 10 augustus bekend gemaakt op de Prijsuitreiking Jong Werk, van TAZ, en daar nam ze de geldprijs van €1.500 in ontvangst. Op dezelfde dag was ze om 11 uur nog te gast bij het aperitief in KAAP | Vrijstaat O. Nieuw dit jaar is de schrijfresidentie bij KAAP die de laureaat krijgt aangeboden. Gedurende twee weken zal Fabias in het najaar in Oostende resideren om er te schrijven.

Radna Fabias bevestigt daarmee haar rol als meest bekroonde poëziedebutant: de Poëziedebuutprijs Aan Zee volgt op de C. Buddingh'-prijs, de Awaterprijs, de Herman De Coninckprijs en de Grote Poëzieprijs.
 
De jury selecteerde in totaal vijf dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2018. (Klik op de titels voor de uitleg van de jury.) Naast Fabias met Habitus waren genomineerd: Gerda Blees met Dwaallichten (Uitgeverij podium), Moya De Feyter met Tot iemand eindelijk (Uitgeverij Vrijdag), Roelof ten Napel met Het woedeboek (Hollands Diep) en David Nolens met International Bakery (Voorheen Cinema Royale) (De Bezige Bij). Zij waren afgelopen week allemaal te gast in een aflevering van Apéro Poëzie.

De jury over Habitus

"In een goed geval wordt de lezer een taal in getrokken, in het beste geval een wereld in gevoerd. De 35-jarige dichteres Radna Fabias is een uitzonderlijk ‘beste geval’. Het openingsgedicht van haar bundel Habitus, ‘wat ik verstopte’, start met een toepasselijk beeld: glimmende velgen, onberispelijk opgepoetst en te groot en te duur voor de auto’s waaronder ze draaien. Toepasselijk, want wat volgt, is vaart. 115 bezwerende, royale, zintuiglijke, speelse, gedurfde bladzijden lang. Ze trekken je haar wereld binnen: die van de Nederlandse Antillen, van noodgedwongen krachtige vrouwen en van onheil dat altijd om de hoek loert."

Lees hier het volledige juryverslag.


Apéro Poëzie is een programma Poëziecentrum, deAuteurs & TAZ, met de steun van KAAP, dat voor het eerst in 2016 werd gepresenteerd op TAZ. Dit jaar werd werd het geprogrammeerd in vijf afleveringen. Op het poëzieaperitief brengt een bekende poëzielezer een dichter mee, en wordt er telkens nieuw poëzietalent uitgenodigd. Het idee om jonge dichters een duwtje in de rug te geven met de Poëziedebuutprijs Aan Zee groeide tijdens de voorbereiding van de tweede jaargang van Apéro Poëzie spontaan. Poëziecentrum zet samen met deAuteurs en TAZ graag in op de ondersteuning van jong talent in de poëzie!

 
Over de prijs
In aanmerking kwamen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2018. Het volledige reglement vind je hier terug. In de jury zetelen: Peter Theunynck, dichter, vertaler en docent aan de Academie van Lier en de Schrijversacademie, Willem Thies, dichter en recensent, Mieke Opstaele, werkzaam in de Bibliotheek van Oostende en Hendrik Tratsaert, voormalig artistiek coördinator Literatuur en Beeldende Kunst bij KAAP; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat tijdens de proclamatie wordt voorgelezen.