Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëziesterren secundair onderwijs

In navolging van het succesvolle project Gouden Poëziemedaille & Poëziesterren dat sinds 2014 bestaat, wordt ook een laagdrempelig poëzieproject uitgerold in het secundair onderwijs.
Het educatief traject wordt in de scholen opgezet in de week na 21 maart 2021, UNESCO Werelddag van de Poëzie. Hiermee worden jongeren warm gemaakt om kwalitatieve hedendaagse poëzie te lezen en te ervaren. 

Sinds 2014 stemmen leerlingen uit het kleuter- en basisonderwijs om de twee jaar voor hun favoriete kindergedicht. Aan de vier winnende gedichten, een voor elke graad, wordt een Poëziester toegekend. Deze publieksprijs wordt in 2021 uitgebreid naar de 1e en 2graad van het secundair onderwijs. 

Laat je leerlingen van de eerste of de tweede graad tijdens de week van 20 tot en met 24 maart 2023 meestemmen voor het mooiste gedicht per graad en bepaal mee welk gedicht een Poëziester wint. 

De gedichten en het ingesproken materiaal worden aan de scholen enkele weken op voorhand bezorgd, waardoor je ook een week vroeger kan stemmen, mocht dat om organisatorische redenen (bv. proefwerken, schoolreizen, ...) in jouw school nodig zijn.

Per graad zijn er vijf gedichten waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Ingeschreven scholen ontvangen de gedichten langs digitale weg en ingelezen door een professional, zodat leerkrachten ze zelf in de klas kunnen voorlezen of via een digitaal platform kunnen delen. Tevens wordt er een gedetailleerde lesbrief bijgevoegd zodat leerkrachten vlot aan de slag kunnen met de leerlingen! Elke dag van de stemweek (22-26 maart 2021) wordt er een gedicht gelezen en besproken. Op het einde van de week bepalen de leerlingen welk gedicht hun favoriet is!
 
Hoe verlopen de Poëziesterren?
Een vakjury maakt een kwalitatieve selectie van recente Nederlandstalige poëzie, die bij reguliere uitgevers is gepubliceerd en die geschikt is voor de jongeren. De jury maakt een brede selectie en laat zich niet beperken door leeftijdsaanduidingen op de bundels. 
 
De jongeren stemmen tijdens een educatief traject voor hun favorieten. Het gedicht dat per graad het meeste stemmen haalt, wordt bekroond met een Poëziester.
 
De winnende gedichten worden vervolgens gevisualiseerd op diverse, aantrekkelijke dragers en fysiek en digitaal verspreid in de scholen in het volgend schooljaar a.h.v. aantrekkelijke posters, didactische verwerking, animatiefilmpjes en een gedrukte uitgave. Door woord en beeld te combineren, hopen we in te spelen op de interesses van jongeren maar ook leerkrachten te ondersteunen die vaak op zoek zijn naar degelijk en concreet materiaal.
 
Alle deelnemende scholen krijgen een gedrukte uitgave toegestuurd in de loop van oktober.
 
 
Inschrijven
De inschrijvingen voor de editie van ­­20 tot en met ­24 maart ­­2023 zijn nu geopend en lopen tot 31 januari ­­2023.
Ga naar cultuurkuur.be/jongerenpoëzie om je school en het aantal klassen in te schrijven!

 

 

De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event, afwisselend voor het kleuter- en basisonderwijs en het secundair onderwijs. Een initiatief van Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.