Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Poëziedebuutprijs Aan Zee 2019: de genomineerden

De Poëziedebuutprijs Aan Zee, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs i.s.m. KAAP en Theater Aan Zee, is dit jaar aan zijn derde editie toe. De jury selecteerde 5 dichters omwille van hun bijzondere poëziedebuut uit 2018 (in alfabetische volgorde): Gerda Blees (Dwaallichten, Uitgeverij Podium), Radna Fabias (Habitus, De Arbeiderspers), Moya De Feyter (Tot iemand eindelijk, Uitgeverij Vrijdag), Roelof ten Napel (Het woedeboek, Hollands Diep) en David Nolens (International Bakery, De Bezige Bij). Zij zijn te gast in Apéro Poëzie tijdens Theater Aan Zee 2019 om voor te lezen uit eigen werk. 

Het poëzieprogramma Apéro Poëzie (een productie van Poëziecentrum, deAuteurs en Theater Aan Zee, met de steun van KAAP) dat voor het eerst in 2016 werd gepresenteerd op TAZ, wordt dit jaar opnieuw geprogrammeerd in 5 afleveringen. Op dit poëzieaperitief brengt een bekende poëzielezer een dichter mee, en wordt er telkens nieuw poëzietalent uitgenodigd. Het idee om jonge dichters een duwtje in de rug te geven met de Poëziedebuutprijs Aan Zee groeide tijdens de voorbereiding van de tweede jaargang van Apéro Poëzie spontaan. Poëziecentrum zet samen met deAuteurs, TAZ en KAAP graag in op de ondersteuning van jong talent in de poëzie!

De genomineerden van de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2019 kan je aan het werk zien tijdens Apéro Poëzie op:

do 1/08: Moya De Feyter
za 3/08: David Nolens
di 6/08: Gerda Blees
do 8/08: Roelof ten Napel
za 10/08: Radna Fabias

 
Apéro Poëzie gaat telkens door om 11 uur in KAAP/Vrijstaat O. (Kon. Boudewijnpromenade/ Zeedijk 10). De laureaat wordt bekend gemaakt op 10/08 en de geldprijs van €1.500 wordt die dag officieel overhandigd tijdens de Theater Aan Zee prijsuitreiking in De Grote Post om 19 u.

Dit jaar bieden we de laureaat ook een schrijfresidentie aan. De winnaar van de derde Poëziedebuutprijs Aan Zee trekt in het najaar van 2019 voor twee weken naar Oostende om daar te schrijven onder de vleugels van KAAP.

Het volledige programma van TAZ wordt op 7 mei bekend gemaakt tijdens de persconferentie van Theater Aan Zee. Vanaf 12 juni staat het programma online en de ticketverkoop voor het grote publiek start op 17 juni.
 
Over de prijs
In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2018. Het volledige reglement vindt u hier terug. In de jury zetelen: Peter Theunynck, dichter, vertaler en docent aan de Academie van Lier en de Schrijversacademie, Willem Thies, dichter en recensent, Mieke Opstaele, werkzaam in de Bibliotheek van Oostende en Hendrik Tratsaert, voormalig artistiek coördinator Literatuur en Beeldende Kunst bij KAAP; Sarah Vankersschaever (De Standaard) is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat tijdens de proclamatie wordt voorgelezen.