Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Maud Vanhauwaert wint de Jan Campert-prijs 2020, Piet Gerbrandy wint de J. Greshoff-prijs voor zijn essays over poëzie.

Gisteravond werden naar jaarlijkse gewoonte de Haagse Literatuurprijzen uitgereikt door de Jan Campert Stichting. Geen feestelijk live presentatie deze keer, maar wel een online presentatie met Hassnae Bouazza en Splinter Chabot.

De Jan Campert-prijs 2020 werd gewonnen door Maud Vanhauwaert met haar bundel Het stad in mij, een verzameling van de gedichten die ze schreef toen ze stadsdichter van Antwerpen was. De bundel is zeer fraai vormgegeven, maar de jury kijkt ook verder dan de verpakking: “Eerst leek het nochtans frivoliteit, al die kleurtjes en lettertypes, maar de oppervlakkigheid is schijn. Het boek Het stad in mij is het wonderlijke relaas van twee jaar stadsdichterschap in Antwerpen. Veel losse flarden – gedichten, performances, installaties, zelfs een spelbord – maar samen een schitterend vormgegeven verhaal van tot op het bot benutte poëtische vrijheid.
Ze schrijft de lezer aan, trekt je mee haar universum in, lijkt naast je te zitten om te bladeren en te vertellen. Zo is dit lijvige boek een zeldzaam levendige herinnering aan de twee jaren waarin ze haar dichterschap een nieuwe dimensie gaf. Een dichterschap dat zelfs op papier doordrongen is van een literaire en bovenal menselijke generositeit. Dit is een feest.

Poëzie boven tijdens deze editie van Haagse Literatuurprijzen, want Piet Gerbrandy won de tweejaarlijkse J. Greshoff-prijs 2020 voor Grondwater, zijn bundel met poëzie-essays: “Gerbrandy laat zien wat poëzie lezen kan zijn en zou moeten zijn. Hij is steeds ‘op zoek naar de verbanden tussen gedicht en maker, of, met andere woorden, naar existentiële aspecten van poëzie’. De essays in Grondwater (2018) beslaan uiteenlopende onderwerpen: van middeleeuwse lyriek tot brieven van Bilderdijk, en van antieke dichters tot hedendaagse Friese poëzie. Steeds zoekt Gerbrandy naar de ziel van de dichter en toont hij dat vragen over het bestaan van alle tijden zijn. In zijn oeuvre staan essays en poëzie niet los van elkaar; de gelijktijdig verschenen dichtbundel Vloedlijnen (2018) weerspiegelt de opvattingen uit de essaybundel."

Je kan de prijsuitreiking nabekijken:

 

Meer info over Piet Gerbrandy? Er stond een uitgebreid interview met hem in Poëziekrant 1 van 2021.

Je vindt een uitgebreid schrijversprofiel over Maud Vanhauwaert op Poëzie-Centraal.