Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Jules Deelder schrijft het Poëziegeschenk 2017

Thema: humor                                         

Humor en poëzie? Jawel, zegt Jules Deelder (Rotterdam-Overschie, 1944), die het Poëziegeschenk 2017 zal schrijven. Humor is in Deelders poëzie in ieder geval geen curiosum. Deze Nederlandse auteur van een omvangrijk oeuvre staat in binnen- en buitenland bekend om zijn memorabele performances, waarbij de Beat Generation nooit veraf lijkt. Aan de vooravond van de Poëzieweek wordt in Nederland voor de 23ste keer de VSB Poëzieprijs uitgereikt. De Poëzieweek start op donderdag 26 januari in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag en duurt t/m woensdag 1 februari; de prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Gedichten worden in onze contreien eerder met ernst dan met humor geassocieerd. Het verdriet is eindeloos en de liefde hopeloos. Toch wordt er ook heel wat afgelachen in poëtenland. Soms is er de luide bulderlach bij een kolderesk nonsens-gedicht, vaak is er ook een grijns van herkenning. De verwarrende situatie die de dichter beschrijft, hebben we zelf allemaal ook meegemaakt. Humor in poëzie kan ook wat ongemakkelijk zijn: valt hier wel mee te lachen? Het hoeft zich niet te beperken tot grappige situaties in het persoonlijke leven. Dichters gebruiken humor ook in de vorm van ironie of spot om een maatschappelijke wantoestand aan te klagen. Humor is bovenal een manier om met de meerduidigheid van de dingen om te gaan, en dat is bij poëzie niet anders …

J.A. Deelder zette zijn eerste stappen in zijn carrière als performer in 1966. Na zijn poëziedebuut Gloria Satoria bij De Bezige Bij volgden nog vele bundels met als meest recente publicaties Tussentijds (2008), Ruisch (2011) en Het graf van Descartes (2013), en in 2014 verscheen Dag en nacht, een bloemlezing uit zijn werk. In zijn vaak absurdistische maar steeds glasheldere poëzie wordt de jazz haast tastbaar. De atmosfeer van Rotterdam, waar hij ook wel de ‘nachtburgemeester’ genoemd wordt, stijgt op uit zijn verzen.De onderwerpen die Deelder aansnijdt in zijn proza verschillen niet veel van die uit zijn poëzie: de Tweede Wereldoorlog, Duitsland, Rotterdam, jazz en het leven van Deelder zelf. Er verschenen een groot aantal verhalenbundels en gelegenheidsuitgaven waarvan recent de omnibus Deelderama (2001), Swingkoning (2006) en Deelder lacht (bundeling satirische en humoristische verhalen, 2007). Deelder ontving voor zijn gehele oeuvre de Anna Blaman Prijs (1988), de Johnny Van Doorn-prijs voor de gesproken letteren (1999), en de de Tollensprijs (2005). In 2005 mocht hij ook een Edison voor zijn cd Deelder blijft draaien in ontvangst nemen.

Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Organisatoren kunnen poëzieactiviteiten aanmelden via www.poezieweek.com. Liefhebbers vinden er een overzicht van wat er in Vlaanderen en Nederland te beleven valt tijdens de Poëzieweek. En natuurlijk speelt het onderwijs jaarlijks een belangrijke rol; vanaf begin september vinden leerkrachten lestips op de Poëzieweeksite.