Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Gedicht ter gelegenheid van Valentijn

14 februari, Valentijnsdag! Een dag waarop de liefde in al zijn facetten wordt gevierd. Ter gelegenheid daarvan selecteerde Poëziecentrum het gedicht 'Maar mijn liefde voor jou maakt mij machteloos' van Anna Achmatova uit de gelijknamige bundel (Uitgeverij Bert Bakker, 1999). De vertaling is van de hand van Hans Boland.

Anna Gorenko (1889-1966) was een Russische dichter van adellijke afkomst die rechten en later taal-en letterkunde studeerde. Ze schreef al vanaf haar elfde en omdat haar vader niet wou dat ze de adellijke familienaam bezoedelde met haar gedichten, schreef ze vanaf haar zeventiende onder de naam Anna Achmatova.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog toonde ze zich met haar patriottische gedichten voorstander van het Sovjetregime, zonder dat ze haar onafhankelijkheid verloor, en sprak ze de vrouwen van Leningrad bemoedigend toe in verschillende radiotoespraken. Vanaf 1945 echter, begon ze in ongenade te vallen bij de Sovjetoverheid, en een jaar later werd ze uit de Schrijversbond gezet. Daarna schakelde ze noodgedwongen over op vertaalwerk omdat ze niet langer kon leven van haar poëzie. In 1949 werden haar partner en zoon uit haar eerste huwelijk tewerkgesteld in verschillende strafkampen. Om Stalin gunstig te stemmen schreef ze een soort lofdicht, maar voor haar partner was het te laat: hij stierf in erbarmelijke omstandigheden. Haar zoon werd vrijgelaten, na zeven jaar gevangenschap, en Achmatova werd opnieuw toegelaten tot de Schrijversbond om slechts nog gecensureerd te publiceren.