Edward van de Vendel wint Gouden Poëziemedaille 2020

Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt (Querido, 2019) van Edward van de Vendel werd zopas bekroond met de Gouden Poëziemedaille, de prijs voor de beste kinderpoëziebundel die om de twee jaar wordt uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel. Naast die medaille werden ook vier Poëziesterren uitgereikt aan de beste gedichten verkozen door een kinderjury, een voor elke graad van de lagere school en de kleuterklassen. Elk Poëziestergedicht wordt vormgegeven op een poster door illustrator Heike Sofia Villavicencio Rammeloo. Niemand minder dan Johannes Genard maakte het Poëziemedaillelied van het gedicht 'Wat je moet doen als je moeder huilt' uit de winnende bundel. Jango Jim zorgde voor de animatie van de clip.

Het volledige juryverslag lees je hier terug.

De prijsuitreiking werd dit keer online gehost door Maud Vanhauwaert. De andere genomineerden voor de Gouden Poëziemedaille, naast Edward van de Vendel, zijn: Bibi Dumon Tak met Laat een boodschap achter in het zand (Querido, 2018), Maria van Donkelaar met Zo kreeg Midas ezelsoren (Gottmer, 2018), Joke van Leeuwen met Hee daar mijn twee voeten (Querido, 2019) en Bette Westera met Uit elkaar (Gottmer, 2019). 

Poëziemedaillelied door Johannes Genard

Voor deze editie wisten we een heel bijzondere Belgische artiest te strikken om een van de gedichten uit de winnende bundel om te vormen tot het Poëziemedaillelied. Johannes Genard (o.a. bekend van School is cool) maakte een soul ballad van het gedicht 'Wat je moet doen als je moeder huilt'. Om zijn muziek kracht bij te zetten schakelde hij de hulp in van kunstenaar Jango Jim, die zorgde voor een trippy clip.

Poëziesterren: de prijzen van de kinderjury

Naast de Poëziemedaille, verkozen door een vakjury, werden ook de Poëziesterren uitgereikt aan de vier beste kindergedichten, eentje voor elke graad van de lagere school en de kleuterklassen. Die zijn verkozen door een kinderjury. In de week van 11 t.e.m. 15 mei stemden de ingeschreven klassen digitaal voor hun favoriete gedicht. Nog voor er sprake was van de coronacrisis schreven meer dan 86.000 leerlingen zich in voor de stemweek. Na omschakeling naar een digitale stemweek, lukte het niet voor alle ingeschreven leerlingen om mee te stemmen, maar we wisten toch duizenden leerlingen te bereiken. Karrewiet bracht een bezoekje aan enkele leerlingen en maakte deze fijne reportage!

De Poëziesterren gaan dit jaar voor de kleuters naar Erik van Os voor het gedicht 'Wie deed dat' (Haren vol banaan, Uitgeverij Rubinstein 2019), voor de eerste graad naar Joke van Leeuwen voor het gedicht 'Appel' (Hee daar mijn twee voeten, Querido 2019),voor de tweede graad naar Kasper Peters voor 'De bende van a en e' (Vogelzwemvliegvis, Uitgeverij Passage 2018) en voor de derde graad naar Edward van de Vendel voor 'Wat je moet doen als je je zorgen maakt over je beste vriend of vriendin' (Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt, Querido 2019).
Elk gedicht wordt geïllustreerd en vormgegeven door Heike Sofia Villavicencio Rammeloo. Omdat de stemweek later plaatsvond dan initieel gepland, zijn nog niet alle posters volledig af. Hiernaast zie je alvast 'Appel' van Joke van Leeuwen. En in dit filmpje krijg je een inkijk in Heikes maakproces van het gedicht 'De bende van a en e' van Kasper Peters!

Heb je de prijsuitreiking gemist? Je kan 'm hier integraal herbekijken!Over de winnende bundel

Heb je nog geen lievelingsdier? Struikel je wel eens over een nijlpaard? Moet je midden in de nacht plassen maar is het koud en bevriezen je voeten? Dankzij de verrassende gedichten in Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikeltvan Edward van de Vendel, vol met goede raad weet je precies wat je te doen staat (of juist helemáál niet). Edward van de Vendel is een veelbekroond auteur en schrijft zowel prentenboeken als boeken voor eerste lezers en adolescenten, zowel poëziebundels als non-fictie. Daarnaast schrijft hij liedteksten. Voor Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt werkte hij opnieuw samen met Gouden Penseel-winnaar Martijn van der Linden. Eerder maakten ze samen Stem op de okapi, dat werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs, een Zilveren Griffel en een Vlag en Wimpel van de Penseeljury.

Over de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. De Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren zijn een tweejaarlijks event van CANON Cultuurcel (Departement Onderwijs) en Poëziecentrum dat bijzondere kinderpoëzie een prominente plaats geeft op school en het genre op die manier extra in de kijker wil zetten.
Een vakjury bekroont de beste Nederlandstalige kinderpoëziebundel met de Gouden Poëziemedaille. In de jury zetelen: Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Kathleen Meersseman (mediatheek Arteveldehogeschool), Bieke Verlinden (leerkracht lager onderwijs), Kay Lambrechts (CANON Cultuurcel) en juryvoorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel). De jury boogzich in februari over de oogst kinderpoëzie van de afgelopen twee jaar en stelde uit de 33 deelnemende bundels een shortlist op met vijf nominaties.

De Poëziesterren zijn een publieksprijs, waarbij leerlingen uit de kleuter- en lagere school per graad hun favoriete gedicht kiezen. Meer dan 86.000 leerlingen basisonderwijs in Vlaanderen waren ingeschreven om mee te stemmen van 11 tot 15 mei 2020 voor het beste kindergedicht uit de lage landen. Per graad kenden ze zo 4 Poëziesterren toe. Een echt taalfeest waardoor de leerlingen op een laagdrempelige manier in contact komen met poëzie.