Dirk Roofthooft leest Maurice Maeterlinck

Op zondag 28 oktober kan je in het Huis van Herman Teirlinck weer terecht voor de unieke ervaring van een topacteur die een tijdgenoot van Teirlinck (en dit keer Nobelprijsauteur) tot leven brengt: Dirk Roofthooft brengt eenmalig een bloemlezing van pareltjes uit het werk van Maurice Maeterlinck. Roofthooft kiest voor een selectie poëzie en prozafragmenten van de meester. We luisteren ook naar muziek van Debussy, Fauré, Schönberg en Sibelius, geïnspireerd op Maeterlinck.

Als dichter van het symbolisme zette Maeterlinck de toon in de Europese poëzie. Samuel Beckett en Rainer Maria Rilke beschouwden hem als hun leermeester. Maeterlincks poëzie zit vol droomflitsen, fantasma’s, nachtmerries, en verlangen naar een open horizon. Innerlijke rust is, ook in zijn theaterwerk, niet te vinden. Het noodlot grijpt in. Maeterlinck denkt na over onderbewustzijn, geboorte, dood en voortbestaan, schijn en zijn, maar reflecteert ook over de natuur, het leven van de termiet, de bijen en de sensibiliteit van de bloem.

Maurice Maeterlinck (1862-1949) was een Belgisch dichter, toneelschrijver en essayist. Hij groeide op in een Franstalig burgerlijk Gents milieu, maar had Nederlandstalige vrienden zoals Cyriel Buysse, Marnix Gijsen en Herman Teirlinck. Hij werd vooral beroemd met het essay Het leven der bijen, de theaterteksten De blindenDe blauwe vogel en Pelléas en Mélisande, door Claude Debussy tot opera verwerkt. Hij kreeg als enige Belg ooit de Nobelprijs voor literatuur.

Dirk Roofthooft voltooide in 1981 zijn acteursopleiding aan Studio Herman Teirlinck. Hij is een veel gelauwerd Vlaams acteur en werkte samen met o.m. Guy Cassiers, Jan Fabre, Jan Lauwers en Peter Sellars. Met zijn schitterende solovertolkingen, zoals Bezonken rood naar Jeroen Brouwers, staat hij op de belangrijkste Europese podia. Hij is ook bekend op het scherm, o.a. als Pietje De leugenaar in Terug naar Oosterdonck of Jean-Claude Delcorps in Clan.

Een organisatie van Huis van Herman Teirlinck, met de steun van Poëziecentrum en Brouwerij 3 Fonteinen.

Beeld © Het Huis van Herman Teirlinck 

Praktische info

datum: Zondag 28 oktober 2018, 17 uur
locatie: Huis van Herman Teirlinck| Uwenberg 14, 1650 Beersel
toegang: Voorverkoop € 10 / Ter plaatse € 12
tickets: Hier verkrijgbaar
meer info: Huis van Herman Teirlinck
Facebook-event