Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Dichter Hans Clavin (69) overleden

Zondag 28 februari overleed Hans Clavin op 69-jarige leeftijd. Clavin was vooral bekend als visueel/concreet dichter en als promotor van visuele/concrete poëzie. Hij debuteerde in 1968 met de bundels Open het woord en L'histoire de l'histoire. Later volgden onder meer nog Porno-graphic poetry (1971), L'angerie (1973) en Wall street wacht af (1982).

Naast zijn eigen werk promootte Clavin ook concrete poëzie van andere dichters via zijn eigen uitgeverijen The Subvers Press en Fizz-Subvers Press. Hij was ook de uitgever van de tijdschriften Subvers, waarvan 12 afleveringen verschenen tussen 1970 en 1976, en Clavin, dat onregelmatig verscheen sinds 1990.

De laatste jaren was het iets stiller rond Hans Clavin, maar in 2007 verscheen in Italië de bundel Visual poems, dat een bloemlezing uit zijn vroeger werk bevatte. In 2008 bracht de Italiaanse Fondazione Berardelli een ruim overzicht uit van Clavins visuele werk onder de titel Il poeta volante.

In 2014 was Hans Clavin nog te gast in Poëziecentrum tijdens de voorstelling van het boek Vorm & Visie, waarin Renaat Ramon een geschiedenis voorstelde van de concrete en visuele poëzie in Vlaanderen en Nederland. In het boek is een hoofdstuk gewijd aan Hans Clavin.