Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

tazwilliam-40x60-lowres.jpg

Affiche Theater Aan Zee 2017
William Phlips & APEVELARTOTAL

De Poëziedebuutprijs Aan Zee

Een nieuwe poëziedebuutprijs van deAuteurs & Poëziecentrum i.s.m. TAZ

Poëziecentrum en deAuteurs presenteren tijdens Theater Aan Zee # 2017 een nieuwe poëziedebuutprijs. Een jury zal voorafgaand aan het festival een shortlist van 4 genomineerden samenstellen. Deze debutanten krijgen een podium tijdens het festival: zij zijn de jonge dichters in het poëzieprogramma ‘Apéro Poëzie’, het poëzieaperitief met zicht op zee in Vrijstaat O. De laureaat wordt bekendgemaakt op zaterdag 5 augustus 2017, de laatste dag van het festival. De geldprijs van 1.500 euro wordt op dezelfde dag overhandigd aan de winnaar tijdens de feestelijke prijsuitreiking op Theater Aan Zee. Affiche TAZ 2017 © William Phlips & APEVELARTOTAL

Theater Aan Zee, deAuteurs en Poëziecentrum sloegen de handen al eerder in elkaar, met als resultaat het nieuwe, succesvolle poëzieprogramma Apéro Poëzie dat in 2016 gepresenteerd werd op de feesteditie van het Oostendse festival. Op het poëzieaperitief werd telkens nieuw talent uitgenodigd naast een doorgewinterde dichter. Het idee om jonge dichters een duwtje in de rug te geven met de Poëziedebuutprijs Aan Zee groeide tijdens de voorbereiding van de tweede jaargang spontaan. Het is niet de eerste prijs die beheersvennootschap deAuteurs samen uitreikt met Theater Aan Zee; dit jaar zetten zij dankzij deze nieuwe prijs samen met Poëziecentrum ook hun schouders onder ontluikend poëzietalent. Apéro Poëzie heeft plaats op do 27/7, za 29/7, di 1/8, do 3/8 en za 5/8, telkens om 11 uur in Vrijstaat O. (Kon.  Boudewijnpromenade/ Zeedijk 10). De genomineerden van de Poëziedebuutprijs Aan Zee worden bekendgemaakt in het festivalprogramma van TAZ#2017.        

Over de prijs

In aanmerking komen alle Nederlandstalige debuten gepubliceerd bij reguliere uitgeverijen in 2016. In de jury zetelen: Lies Van Gasse, dichter en kunstenaar, Bart Van der Straeten, dichter en medewerker van de vakgroep Algemene Literatuurwetenschap van Universiteit Gent, Willem Thies, dichter en recensent, Martine Vandermaes, bibliothecaris van Bibliotheek Oostende; Jan Lippens, journalist bij Knack, is juryvoorzitter. De jury motiveert haar beslissing in een juryverslag dat tijdens de proclamatie wordt voorgelezen.