Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

De lestips van de Poëzieweek 2017 zijn beschikbaar

De Poëzieweek 2017 is nog ver weg, maar net als voorgaande jaren zijn de Lestips bij de Poëzieweek nu al beschikbaar. Stichting Lezen, Iedereen Leest en CPNB hebben de krachten wederom gebundeld om prachtige Lestips voor de basisschool/primair onderwijs en het voortgezet/secundair onderwijs te produceren. Via deze link zijn deze te vinden.

Er zijn drie bundels met Lestips voor poëzieonderwijs: één voor de basisschool en twee voor het voortgezet onderwijs, opgesplitst in light en geavanceerde lessen. De bundels bevatten ieder vijf lestips, met dit jaar voor het eerst ook een kleutertip (in de bundel voor de basisschool). Alle lestips zijn geschreven door experts. Ze zijn het hele schooljaar door goed bruikbaar en stimuleren zowel docent als leerling om met poëzie aan de slag te gaan.

Nieuw dit jaar is dat iedere bundel een eigen inleiding bevat, geschreven door resp. Hans en Monique Hagen, Sylvie Marie en Ellen Deckwitz. Zij schrijven over de uitdagingen die docenten aangaan met zichzelf en met hun leerlingen om poëzie te behandelen. Eén ding is zeker: er is geen goed of fout, net als bij gedichten. Of zoals Ellen Deckwitz schrijft:

En wat is dan een goed gedicht? Dat is voor iedereen anders. Een gedicht dat je raakt. Of dat je grappig vindt. Dat tenminste één mooie regel bevat. Een gedicht dat slim gecomponeerd is. Dat je iets vertelt wat je nog niet eerder wist. Je een nieuwe blik op de wereld laat werpen.

De Poëzieweek start in Nederland en Vlaanderen donderdag 26 januari en eindigt woensdag 1 februari. Tijdens deze week worden onder andere de Herman de Coninckprijs en de VSB Poëzieprijs uitgereikt en vindt het Gedichtenbal en de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats.


Poëzieweek is een initiatief van Stichting CPNB, Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Nederland, VSBfonds, Wintertuin, Boek.be, Iedereen Leest, Poëzieclub, Letterenfonds, NTR, SLAG/Poëziepaleis, Het Literatuurhuis en de Turing Foundation.