Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

De genomineerden voor de Poëziedebuutprijs 2022 zijn bekend!

Voor de zesde keer op rij reiken Poëziecentrum en deAuteurs de Poëziedebuutprijs uit. Dit is de prijs voor het beste poëziedebuut verschenen tijdens het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt 1500 euro. Alle Vlaamse en Nederlandse poëziedebuten, uitgegeven bij een reguliere uitgeverij in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2021 komen in aanmerking voor deze prijs.

Hier kun je het volledige reglement terugvinden.

 

De jury leest alle poëziedebuten door en kiest gezamenlijk de drie genomineerden voor deze prijs. Dit jaar bestond de jury uit: Sarah Vankersschaever (juryvoorzitter, redactrice bij De Standaard), Hans Vandevoorde (professor Nederlandstalige literatuur aan VUB), Daan Borloo (auteur en dramaturg bij Compagnie Cecilia) en Lies Van Gasse (dichter en kunstenaar).

De jury selecteerde drie dichters omwille van hun bijzonder poëziedebuut in 2021 (in alfabetische volgorde):

Babs Gons, Doe het toch maar (Atlas-Contact, 2021)

Sarah Michaux, Onder wolken (Uitgeverij P, 2021)

Dorien de Wit, eindig de dag nooit met een vraag (De Arbeiderspers, 2021)

 

Maak hier kennis met de genomineerden (in alfabetische volgorde):

Babs Gons (Amsterdam, 1971) is spoken word-artiest, schrijver en host. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in 2019 verscheen Hardop, een door haar samengestelde bundel met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters. Ze debuteerde in mei 2021 met Doe het toch maar. Deze bundel werd genomineerd voor de Poëziedebuutprijs 2022. Babs Gons schrijft ook verhalen en artikelen en is columnist voor onder andere Het Parool. Bekijk de video waarin ze een fragment uit Doe het toch maar voorleest.

 

Sarah Michaux (Leuven, 1986) is dichter, filosoof en ICT’er. Ze heeft een passie voor poëzie (en roomijs). Haar gedichten werden gepubliceerd in onder meer Gierik/NVT en Oikos. In 2021 verscheen bij haar debuut Onder wolken. Ze zoekt in haar werk naar een schittering die een fundamentele leegte kan verlichten. In deze video leest Sarah Michaux een fragment voor uit Onder wolken.

 

Dorien de Wit (Den Bosch, 1980) is naast dichter-schrijver ook beeldend kunstenaar. Ze maakt ook korte films en ontwerpt (audio)wandelingen. Ze publiceerde in tijdschriften als Hollands Maandblad, De Revisor, Liegend Konijn en Mister Motley. Haar debuutbundel eindig de dag nooit met een vraag werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs en De Grote Poëzieprijs (longlist). Bekijk hier de video waarin ze voorleest uit eindig de dag nooit met een vraag.

 

Maak je graag uitgebreider kennis met de drie genomineerde debutanten? Kom dan zeker naar Theater Aan Zee. Tijdens Apéro Poëzie, het poëzieprogramma om je TAZ-dag goed te starten, zijn de drie debutanten te gast om voor te lezen uit hun eigen werk. Op donderdag 28/07 maak je kennis met Babs Gons, op zondag 31/07 is Sarah Michaux te gast en op zaterdag 06/08 sluiten we Apéro Poëzie af met Dorien de Wit. Apéro Poëzie gaat telkens door om 11 uur in KAAP/Vrijstaat O. (Kon. Boudewijnpromenade/ Zeedijk 10, 8400 Oostende). Tickets zijn hier beschikbaar voor 13 euro.

Wie de bundels graag volledig ontdekt, kan ze aankopen via de webshop van Poëziecentrum.

Op zaterdag 20 augustus 2022 maken Poëziecentrum en deAuteurs de winnaar van de Poëziedebuutprijs 2022 bekend in De Standaard der Letteren en via de eigen kanalen. De winnaar ontvangt een geldprijs van 1500 euro. Hiermee willen Poëziecentrum en deAuteurs beginnende auteurs een duwtje in de rug geven. J.V. Neylen nam vorig jaar de Poëziedebuutprijs in ontvangst voor haar bundel En niet bij machte. Nog even geduld en we kennen haar opvolger!