Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Bette Westera wint Gouden Poëziemedaille 2018

Was de aarde vroeger plat? (Gottmer, 2017) van Bette Westera werd op 30 mei bekroond met de Gouden Poëziemedaille, de prijs voor de beste kinderpoëziebundel die om de twee jaar wordt uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel. Naast die medaille werden ook vier Poëziesterren uitgereikt aan de beste gedichten, een voor elke graad van de lagere school en de kleuterklas. Elk gedicht is vormgegeven op een poster door illustrator Fatinha Ramos en digital designer Niels Depoortermaakte  samen met M.O.T.O. een animatiefilmpje van het gedicht 'Kan je door de tijd reizen' uit de winnende bundel. Het volledige juryverslag vind je hier terug.

De prijsuitreiking, die plaatvond in het Cultuurcentrum Deurne werd gepresenteerd door niemand minder dan Antwerps stadsdichter Maud Vanhauwaert.  De andere genomineerden voor de Gouden Poëziemedaille, naast Bette Westera, zijn: Robbert-Jan Henkes met Jij met mij (Querido, 2017), Edward van de Vendel met De Zombietrein en andere stripgedichten (Querido, 2017), Erik van Os & Elle van Lieshout met Niets liever dan jij (Querido, 2016) en ten slotte Linda Vogelesang met Gewoon een droom (Querido, 2017). 

Voor de editie van 2018 is in plaats van een Gouden Poëziemedaillelied gekozen voor een animatiefilmpje van een gedicht uit de winnende bundel. Digital designer Niels Depoorter mocht dit jaar zijn creatieve ideeën de vrije loop laten en vormde het gedicht 'Kun je door de tijd reizen?' uit Bette Westera's Was de aarde vroeger plat? om tot een flitsende animatie. M.O.T.O. vervolledigde het geheel met muziek en geluid. Benieuwd? Bekijk de video hieronder:

Gouden Poëziemedaille: 'Kun je door de tijd reizen' - Bette Westera from Paukeslag on Vimeo.

De Poëziesterren, verkozen door een kinderjury die dit jaar meer dan 32.000 leerlingen telde, gaan naar Bette Westera voor het gedicht 'Panda' (Aap beer zebra, Gottmer 2016), Floortje De Backer voor het gedicht 'Zusje' (Verloren sokken en andere problemen, Uitgeverij Vrijdag 2017), Bette Westera voor 'Wat was er eerder, de kip of het ei?' (Was de aarde vroeger plat? Gottmer 2017) en Edward van de Vendel voor 'De zee is een schilder' (De zombietrein en andere stripgedichten, Querido 2017). Elk gedicht werd geïllustreerd en vormgegeven door Fatinha Ramos. Alle aanwezigen kregen een poëzieposter mee naar huis.

Over de winnende bundel
"In Was de aarde vroeger plat? Vragen die om versjes vragen beantwoordt Bette Westera de levensvragen van een kind met een versje, dat vaak aanleiding geeft tot weer een nieuwe vraag. En Sylvia Weve geeft daaraan in haar illustraties wéér een andere draai. Een gedichtenbundel om eindeloos opnieuw in te verdwalen." (Gottmer)
"[D]e gedichten blinken niet alleen uit in mooie taal; ook de filosofische en informatieve inhoud is knap verwoord. In zo weinig woorden, zóveel weten te zeggen… Elk gedicht weet je gedachten te prikkelen en zal kinderen verwonderen." (Lesbevorderingindeklas.nl)