Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

gpm_web.jpg

Gouden Poëziemedaille 2016
Poëziecentrum / Gottmer

Bette Westera wint de tweede Gouden Poëziemedaille voor Doodgewoon

Voor de tweede keer bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëzie van de Lage Landen. Tijdens de Boekenbeurs staan de winnaars van 2016 samen op het podium! De kinderjury (samen meer dan 8000 kinderen!) kozen de 4 beste gedichten, een vakjury bekroonde de beste bundel.

Lees hier het verslag van de vakjury.

Ontdek hier meer over Bette Westera!

Tijdens een boeiend en gevarieerd programma treden volgende prijsbeesten voor het voetlicht: Geert De Kockere, Bette Westera, Joke van Leeuwen en de winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2014 Edward van de Vendel! Ze lezen voor uit hun prachtige poëziebundels en worden uiteraard in de bloemetjes gezet. Op 4 oktober, de dag waarop het Kinderboekenbal officieel geopend wordt in Rotterdam, en waarop de Gouden Griffel uitgereikt wordt, maken we de winnaar van de Gouden Poëziemedaille bekend: Doodgewoon van Bette Westera.

Uit het juryverslag:

Voor elk bodemloos verdriet is er een geruststelling. Misschien is dat wel de ultieme boodschap van de bundel, samengebald in het finale epitaaf: ‘HIER LIG IK DAN,/ BEGRAVEN IN EEN GRAZIG STUKJE GROEN,/ EN DENK WAT IK AL EERDER DACHT:/ DE DOOD IS GOED TE DOEN. Geen theatraliteit in Doodgewoon, geen stereotypering en geen opgeklopte emoties. Wel verwoordt deze bundel in de kern het menselijk zoeken, door de ogen van een kind, maar met de schakeringen en vragen die ook volwassenen aanspreken. Dit maakt Doodgewoon leeftijdloos, tijdloos en onvergetelijk en meteen een waardige winnaar van de Poëziemedaille 2016.

Andere genomineerde bundels:

Hans en Monique Hagen, Nooit denk ik aan niets (Querido, 2015)

Ted Van Lieshout, Rond vierkant vierkant rond (Leopold, 2016)

Niet alleen een vakjury boog zich over de genomineerde bundels, maar ook een heuse kinderjury geeft vier Poëziesterren weg aan de beste gedichten uit de geselecteerde dichtbundels door de vakjury. De kinderjury bestond uit meer dan 8000 kinderen; zij kozen per graad/bouw in het lager onderwijs het beste gedicht uit.

De vier Poëziesterren gaan naar:

KLEUTERS: Geert De Kockere, Samen over een muurtje: ‘Ben je blij?’, Uitgeverij De Eenhoorn                                     

EERSTE GRAAD: Geert De Kockere, Samen over een muurtje: ‘Monsters’, Uitgeverij De Eenhoorn                                                   

TWEEDE GRAAD: Joke van Leeuwen, Mooi boek: ‘Anders’, Querido                                                                       

DERDE GRAAD:  Bette Westera, Doodgewoon: ‘Altijd overal’, Gottmer      

Op de 80ste editie van de Boekenbeurs in Antwerpen wordt de winnares van de Gouden Poëziemedaille, Bette Westera, in de bloemetjes gezet tijdens Ik juich voor jou / Kinderpoëziefeest, een programma voor kinderen van 3 tot103 jaar.
Tegelijk worden de Poëziesterren uitgereikt voor de vier mooiste kindergedichten namens de kinderjury, en worden de prachtige kinderpoëzieposters voorgesteld die voor deze 4 gedichten zijn vormgegeven door Mattias De Leeuw.  Elke bezoeker van het programma ontvangt een gratis Poëziester-poster met daarop een van de bekroonde gedichten. De posters worden verspreid in alle basisscholen van Vlaanderen.

PRAKTISCH

datum: woensdag 2 november 2016, om 14 uur
locatie: Spiegeltent, Boekenbeurs,Antwerp Expo, Jan Van Rijswijcklaan 191, 2020 Antwerpen
toegang: gratis mits toegangsticket Boekenbeurs
tickets Boekenbeurs: www.boekenbeurs.be

Klik hier voor meer info over de Gouden Poëziemedaille.

De vakjuryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt: Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Dirk Terryn (CANON Cultuurcel), Flore Keersmaekers (Jeugd & Poëzie), Kathleen Meersseman (docente Arteveldehogeschool, Bachelor in het onderwijs: Lager onderwijs) en Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en juryvoorzitter Jan Van Coillie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven - Campus Brussel).

Poëziekrant 5 bevat een themaluik over de Gouden Poëziemedaille en de Poëziesterren. U vindt het tijdschrift in de betere boekhandel, in Poëziecentrum, of u kan het bestellen. Kostprijs: € 8,50 (excl. verzendkosten). Meer info en bestellen: klik hier