Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Bereid je voor op de Poezieweek 2016!

Op donderdag 28 januari 2016 luidt Gedichtendag de Poëzieweek in, hét feest van de poëzie in Vlaanderen en Nederland. Tot en met woensdag 3 februari zijn de straten, bibliotheken, boekhan­dels, culturele centra, en ook scholen gevuld met gedichten. De schoonheid en kracht van het woord worden jaarlijks breed gevierd – van jong tot oud, van schuchtere po­ëzie­proever tot doorgewinterde fan – een uniek festijn! Dit jaar zal de Poëzieweek in het thema van herinneringen staan. Stefan Hertmans (Gent, 1951) schrijft het Poëziegeschenk, en het motto van dit jaar is dan ook van zijn hand: Jaren die druppelend versmelten.

Wie wordt er niet lyrisch als het gaat om mooie jeugd- of vakantieherinneringen? Evengoed zijn we bij momenten ontroerd door ons verleden, zowel collectief als individueel. We herinneren ons onze eerste kus, maar ook wanneer de Twin Towers ingestort zijn. Herinneringen voeren ons terug naar een ver of nabij verleden, maar leiden ze ons soms ook niet om de tuin? Herinneringen kunnen ons op een roze wolk parkeren, maar kunnen ons evenzeer laten verdwalen in de minder aangename momenten van ons verleden. Poëzie is het genre bij uitstek om het verleden in woorden om te zet­ten, te bezingen, te bekritiseren, kortom, te herinneren.

Tijdens de Poëzieweek worden in heel Vlaanderen en Nederland extra poëzieactiviteitenopgezet. Klik hiervoor een overzicht. Je kunt ook zelf je activiteit aanmelden.

Poëzie op school

In het kader van Poëzieweek werken heel wat scholen uit het basis- en secundair onderwijs rond poëzie. Iedereen Leest en Stichting Lezen Nederland stelden in samenwerking met Poëziecentrum drie bundels met lestips samen: één voor de basisschool en twee voor de middelbare school. Alle aangeboden poëzielessen passen binnen het thema van Poëzieweek 2016: herinneringen. Ook nog op zoek naar leuke tips? Klik hier en vraag de poëzielessen aan.

Een dichter op school? Via het Vlaams Fonds voor de Letteren kan je een auteurssubsidie aanvragen. Op de lijst staan ook slamdichters als Bardthesque en Seckou Ouologuem. Voor elke smaak is er wel een passende dichter! Meer info: www.auteurslezingen.be

Poëzie in de boekhandel

De meeste boekhandels verspreiden op Gedichtendag gratis posters met het winnende gedicht van de Herman de Coninck Publieksprijs 2016. Wie tijdens de Poëzieweek voor € 12,50 aan poëzie koopt, krijgt in alle deelnemende boekhandels het Poëziegeschenk. Deze keer schreef Stefan Hertmans het Poëziegeschenk, getiteld Neem en lees. Een collector’s item!

Poëzie in de bib

Heel wat bibliotheken verspreiden postkaarten met Nederlandstalige gedichten over herinneringen. Het gaat om poëzie van Maria Barnas, Gerrit Komrij, Stefan Hertmans, Alfred Schaffer, Martinus Nijhoff, Bette Westera, Charlotte Van den Broeck, Anneke Brassinga, Rutger Kop­land en André Sollie. Misschien organiseert je bib wel een poëzieactiviteit. Klik hiervoor een overzicht van alle (aangemelde) poëzieactiviteiten in Vlaanderen.

Poëzie op kantoor

Terwijl je toert van de ene activiteit naar de andere kan je uiteraard niet op kantoor zijn. In stijl laten weten dat je afwezig bent? Plak in je afwezigheidassistent Out of office Poetry!
Geen tijd om de telefoon op te nemen? Vervang wachtmuziek door wachtpoëzie! Eventjes wachten wordt getransformeerd tot een intiem poëtisch moment met een gedicht van Ramsey Nasr of Joke van Leeuwen, door hen ook ingesproken.

Om te genieten van poëzie hoef je niet enkel te bellen, je kunt ook gebeld worden. Maak indruk op je omgeving met poëtische ringtones, geschreven en ingesproken door Sylvie Marie en David Troch. In de plaats van je ringtone, zal je telefoon een gedicht voordragen.

Poëzie op kantoor kan je downloaden via de website van Poëzieweek vanaf donderdag 14 januari.

Poëzie op kantoor is gerealiseerd door Havas Worldwide Brussels i.s.m. Poëziecentrum en Iedereen Leest.

Poëzie in de media

De Poëzieweek zal ook op Klara niet ongemerkt voorbij gaan. Stefan Hertmans is op Gedichtendag, donderdag 28 januari, een dag lang poëziecurator op Klara. Hij laat die dag elk uur een gedicht horen dat gelieerd is met klassieke muziek.

De afsluiter van de Poëzieweek

Op woensdag 3 februari 2016 wordt de winnaar bekend gemaakt van de Turing Gedichtenwedstrijd tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Uit bijna 10 000 inzendingen kiest een jury het beste gedicht. De winnaar gaat naar huis met € 10 000! Het gaat om de grootste geldprijs voor één gedicht ter wereld. Meer informatie: www.turinggedichtenwedstrijd.nl.

Nog meer info? Surf naar www.poezieweek.com!