Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

13 juli 2018 - 22 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: het Poëzieterras van Poëziecentrum

Poëziecentrum viert ook dit jaar weer mee met de Gentse Feesten! Poëziecentrum en Café Ventura gaan opnieuw voor een Poëzieterras dat elke dag tijdens de feestperiode geopend is vanaf 16 uur. Je kan er genieten van een fris drankje, verzorgd door onze fijne buren van Café Ventura, en een dagelijkse portie poëzie!

17 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: Mensen Zeggen Dingen Clubshow

Podiumorganisatie Mensen Zeggen Dingen wil poëzie onvermijdelijk maken op de Gentse Feesten. Met Wim Helsen en Herman Brusselmans op de zolder van Poëziecentrum, aangevuld met het beste wat de Vlaamse en Nederlandse podiumliteratuur te bieden heeft, lukt dat aardig. Verwacht je aan spoken word, poëzie, rap en stand-up van het hoogste niveau!

19 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: De Lieve Ondeugd

Poëzie met een glimlach: De Lieve Ondeugd wordt door Walter Evenepoel en Ivo van Strijtem in alle toonaarden bezongen. De zanger en de dichter laten muziek en poëzie los in de speeltuin van de liefde. Gevolg: een zinnenprikkelend programma voor minnaars van pittige liedjes en gedichten, schalks en plezierig, vol afwisseling, kleur en ambiance. Het woord, gesproken of gezongen, gedipt in een pikant erotisch sausje. Moraalridders met het kijvende vingertje zijn uiteraard niet welkom.

20 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: Obsidiaan

Het jonge dichterscollectief Obsidiaan brengt het totaalprogramma Kruispunten met woord en muziek.
Je ruikt de muziek, je voelt de hitte onder de stenen zinderen.
Met teksten van Nele BuystWim Vandeleene en Tania Verhelst. Trompet en elektronica door Jan D'Haene. Gitaar en elektronica door Tom Lauwaerts.

26 juli 2018
Oostende

Apéro Poëzie #1 op Theater Aan Zee 2018

Muzikant Erik de Jong, de man achter Spinvis, nodigt dichter Ingmar Heytze uit voor het aperitief. Randall Casaer maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Vicky Francken, leest voor uit eigen werk.

 

28 juli 2018
Oostende

Apéro Poëzie #2 Tijdens Theater Aan Zee 2018

Actrice Simone Milsdochter nodigt dichter Kira Wuck uit voor het aperitief. Seppe Van den Berghe maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Joost Decorte, leest voor uit eigen werk.

31 juli 2018
Oostende

Apéro Poëzie #3 tijdens Theater Aan Zee 2018

Cabaretier Wouter Deprez nodigt dichter Christophe Vekeman uit voor het aperitief. Tineke Van Hemeldonck maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Laurens Ham, leest voor uit eigen werk.

02 augustus 2018
Oostende

Apéro Poëzie #4 tijdens Theater Aan Zee 2018

Historicus Herman Balthazar nodigt dichter Roel Richelieu Van Londersele uit voor het aperitief. Ann De Bode maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Dominique De Groen, leest voor uit eigen werk.

03 augustus 2018
Oostende

Première: Dichter des Vaderlands brengt Haydn op TAZ

Op vrijdag 3 augustus brengt Dichter des Vaderlands HAYDN op het podium tijdens Theater Aan Zee. Els Moors en haar ambassadeur Laurence Vielle vertalen Die sieben letzte Worte unseres Erlösers am Kreuze van de Oostenrijkse componist naar zeven hedendaagse gedichten. Guy Van Waas brengt de 18e eeuw binnen in het geheel met de variant op dit stuk op pianoforte. De verenigde talenten van de drie leiden tot een bijzondere herwerking van het meesterwerk.

04 augustus 2018
Oostende

Apéro Poëzie #5 tijdens Theater Aan Zee 2018

Schrijver en tv-maker Alicja Gescinska nodigt dichter Peter Verhelst uit voor het aperitief. Sarah Yu Zeebroek maakt tekeningen en genomineerde voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee, Simone Atangana Bekono, leest voor uit eigen werk.

04 september 2018
Gent

Hommage & boekvoorstelling 'Onder een koperen hemel' - Stefan Hertmans

Stefan Hertmans geniet internationale bekendheid als virtuoos prozaïst. Hij is echter ook al jaren een toonaangevend dichter. Naar aanleiding van zijn nieuwe dichtbundel Onder een koperen hemel (De Bezige Bij) wordt hij gehuldigd door Anne Marie Musschoot, Charlotte Van den Broeck, Miriam Van hee en Peter Hertmans. Alexandra Crouwers maakt een video poem. Carl De Strycker, directeur van Poëziecentrum, is de gastheer van de avond.

08 september 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Als ik jou eenmaal verlies' - R.M. Rilke

Stichting Spleen (NL) presenteert de tweetalige bundel Als ik jou eenmaal verlies / Einmal wenn ich dich verlier met zestien gedichten van Rainer Maria Rilke vertaald door Mereie de Jong en reflecties van 60 dichters.

09 september 2018
Wetteren

Alle macht aan de verbeelding: 50 jaar Poëziemarkt Wetteren

Op zondag 9 september 2018  is het exact 50 jaar geleden dat op een plein in Wetteren dichters een optocht hielden, gevolgd door een poëziemarkt. Dat jubileum wordt feestelijk herdachtdoor poëzie opnieuw centraal te plaatsen! 

09 september 2018
Gaasbeek

Poëzie in Gaasbeek

In de intimiteit van stemmige zolderruimtes, geven dichters inkijk in ongepubliceerd werk. Met: Paul Bogaert, Inge Braeckman, Charles Ducal, Peter Holvoet-Hanssen en Jan Vanriet. Samenstelling: Sigrid Bousset.

15 september 2018
Gent

Cultuurmarkt Gent

Elk jaar opent Stad Gent het nieuwe culturele seizoen met de Cultuurmarkt op de Kouter. Ook Poëziecentrum is aanwezig met een stand.

15 september 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Mijn naam op de deur' - Astrid Arns

Bij Uitgeverij P verschijnt het debuut van de Gentse dichteres Astrid Arns. Roel Richelieu Van Londersele leidt in. Dick van der Harst brengt muziek.

19 september 2018
Affligem

Studiedag Het Lezerscollectief

Met Lees je mee(r)? presenteert Het Lezerscollectief een bloemlezing met verhalen en gedichten voor jongeren van 10 tot 13 jaar. Boekenstand en lezing door Poëziecentrum.

22 september 2018
Gent

Poëzieleesgroep 'Halte Poëzie'

Houd samen met Martine Wendrickx en Annemie Sablon halt en ervaar het intensief lezen en bespreken van poëzie in groep. Deze twee ervaren poëzielezers en deelnemers van de eerste poëzieleesgroep van Poëziecentrum, begeleiden de sessies. Elke maand staat een andere dichter centraal. Een proefsessie volgen is mogelijk. 

22 september 2018
Gent

STRAF!

Op 22 sept wordt tussen 11 en 24 uur het oude Gentse justitiepaleis (het huidige Hof van Beroep), ingenomen door tientallen kunstenaars vanuit alle disciplines, stijlen en generaties. STRAF! is een artistiek evenement ten voordele van OBRA/BAKEN, een organisatie die steun verleent aan mensen met een verstandelijke beperking die geïnterneerd zijn, en VILLA VOORTMAN, een ontmoetingshuis in de stad voor mensen met dubbeldiagnose.

23 september 2018
Oostende

Woordzee 2018

Op 23 september landen tal van dichters op de Groentemarkt in Oostende voor het Woordzee Festival! De dag begint met Apéro Poëzie waar gastheer Carl De Strycker Marijke Pinoy ontvangt. Haar gasten zijn Jan Ducheyne & Titus De Sutter-Pinoy. Vanaf 15.30 u. treden o.a. Els Moors, Milady Renoir, Hosheng Ossi, Mark van Tongele en Charlotte Van den Broeck op. Het volledige programma vind je hier terug.

27 september 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Antithesen' - Elvis Peeters

Schrijver, muzikant en theatermaker Elvis Peeters presenteert zijn nieuwste dichtbundel (PoëzieCentrum) en vond een sparringpartner in de jonge Gentse actrice Anna Carlier.

30 september 2018
Heist-op-den-Berg

Poesia Divina

Van 21 september tot 6 oktober brengt Musica Divina hemels klassiek naar de abdijen, begijnhoven en kerken van de Kempen. Poesia Divina is het literaire luik van Musica Divina. Festival van Vlaanderen Kempen organiseert samen met Poëziecentrum en CC Zwaneberg op 30 september de tweede editie van Poesia Divina. Negen dichters schrijven een nieuwe psalm uitgaande van het motto 'Schaam je niet mens te zijn'.

06 oktober 2018
Antwerpen

Boekvoorstelling 'Grondgebied' - Roger De Neef

Twee jaar na My Funny Valentine presenteert Roger de Neef zijn nieuwste dichtbundel Grondgebied  (PoëzieCentrum). Na een korte reflectie door de dichter zelf, leest Constance de Neef gedichten en brengt cellist Roel Dieltiens muziek.

11 oktober 2018
Gent

De Poëzieverdieping: Benno Barnard

Op de leeszolder van Poëziecentrum begeleiden Yves T’Sjoen (UGent) en Carl De Strycker (Poëziecentrum) een leessessie rond Het trouwservies van Benno Barnard. Er is aandacht voor contextualisering, interpretatie en debat. 

13 oktober 2018
Machelen-aan-de-Leie

Woorden van verf: Jan Vanriet over Hugo Claus en Roger Raveel

Tien jaar na het overlijden van Hugo Claus en vijf jaar na het overlijden van Roger Raveel gaat Carl De Strycker in gesprek met Jan Vanriet over dubbeltalenten, verwantschap en zijn eigen oeuvre. Vervolgens leest Vanriet voor uit eigen werk. 

17 oktober 2018
Gent

Poëzie Rendez-Vous met Geert Vanistendael

Geert van Istendael is schrijver, vertaler, essayist en dichter. Negenentwintig dingen en één afscheidszang (Atlas Contact) is zijn nieuwste dichtbundel. Zijn vorige bundel, Het was wat was (2015), werd genomineerd voor de prestigieuze VSB Poëzieprijs. Op woensdag 17 oktober is hij onder het middaguur te gast op de zolder van Poëziecentrum voor een intiem Poëzie Rendez-vous.

18 oktober 2018
Gent

Poëzieleesgroep Zuid-Afrikaanse poëzie

In 2018 viert Poëziecentrum 20 jaar Collectie Ernst van Heerden, de grootste collectie Zuid-Afrikaanse poëzie ter wereld. Wannie Carstens (Noordwes Universiteit), Nicol Stassen (Protea Uitgeverij) en Yves T’Sjoen (UGent) belichten kort het ontstaan en het belang  van de collectie. Yves T’Sjoen en dichter/vertaler Daniël Hugo begeleiden daarna een leesgroepsessie over een aantal hoogtepunten uit de Zuid-Afrikaanse poëzie. 

20 oktober 2018
Gent

Overdracht bibliotheek Jeroen Mettes

Naar aanleiding van de overdracht van de bibliotheek van de vroeg-gestorven criticus Jeroen Mettes aan Poëziecentrum wordt een programma opgezet rond zijn werk en ruimer: rond literatuurkritiek. Essayist en romanschrijver Christophe Van Gerrewey en filosoof/literatuurwetenschapper Fiep van Bodegom (NL) kiezen elk een boek uit de verzameling van Mettes en reflecteren van hieruit op literatuur/poëziekritiek vandaag.

Voorbije evenementen

14 juli 2018
Poëziecentrum, Gent

Gentse Feesten 2018: Dichters onder het Toreken

Twee gevestigde waarden in het dichterslandschap, Geert van Istendael en Joke van Leeuwen, delen het podium met twee beloftevolle jonge schrijvers, Carmien Michels (Europees kampioen Poetry Slam 2017, debuutbundel We komen van ververscheen in 2017) en Maya Wuytack (creatieve duizendpoot: dichter-performer, muzikant, danser, choreograaf, toneelregisseur, beeldhouwer… haar debuut Ontbreekbaarheid verscheen in 2017). 

22 juni 2018 - 24 juni 2018
Gent

Zaradi Tebe Festival

Het culturele stadsfestival Zaradi Tebe gaat dit jaar voor editie 8. Ontdek op het Poëzie-Eiland, een podium op het water, een eigenzinnige selectie dichters die poëzie brengen op zaterdag & zondag tussen 14.30 en 20 uur. Verder is er ook muziek, circus, beeldende kunst en food.

31 mei 2018
Antwerpen

Versopolis@Felix Poetry Festival

Voor het vierde jaar op rij maakt een aantal talentvolle Europese dichters zijn opwachting op Versopolis @ Felix Poetry Festival op 31 mei. Poëziecentrum en Antwerpen Boekenstad slaan hiervoor opnieuw de handen in elkaar. De 10e editie van het Felix Poetry Festival vindt plaats van 30 mei tot 15 juni.

30 mei 2018
Deurne

Uitreiking Gouden Poëziemedaille

Tijdens het slotfeest van de best Boekenjuf of –meester 2018 wordt ook de winnaar van de Gouden Poëziemedaille bekend gemaakt. Dan weten we wie de beste kinderpoëziebundel van de afgelopen twee jaar heeft geschreven. De kinderjury, 32.000 leerlingen tellend, bekroont vier gedichten met een Poëziester. Antwerps Stadsdichter Maud Vanhauwaert verzorgt de presentatie en Jan van Coillie, voorzitter van de jury, zal de winnaars onthullen. 

19 mei 2018
Antwerpen

Boekvoorstelling 'Berichten uit het sorteercentrum' - Michel Bartosik

Berichten uit het sorteercentrum brengt de onvermoeibaar curiosa opsporende, haast achternadichtende poëziecommentaren samen die Michel Bartosik (21/3/1948 - 1/2/2008) de laatste vijf jaar van zijn leven schreef voor de gelijknamige rubriek in het tijdschrift Poëziekrant. Jacques Hamelinck vereerde de dichter ooit als zijn lievelingslezer (en vriend) met verschillende versregels, waaronder 'iets (en haast niets)/ dat ik ook gezien had, maar dat jij greep', de voor deze selecte essaybundel misschien wel meest relevante.

05 mei 2018
Leuven

Boekvoorstelling 'Zo andersom is alles misschien. Tussen dichten en denken' - Dirk De Schutter

‘Lezen voltrekt zich in de ruimte tussen dichten en denken’, schrijft prof. Dirk De Schutter in de inleiding van deze verzameling filosofische essays over gedichten. Hij leest, ontleedt en becommentarieert werk van hedendaagse dichters dat hem ontroert. Koen Peeters leidt in. ­Erik Spinoy, Karel Sergen en Bart Janssen lezen gedichten voor. Remi Peeters speelt accordeon. Dirk De Schutter krijgt het laatste woord.

04 mei 2018
Gent

Albumvoorstelling 'katzenjammer' - ten adem

Op vrijdag 4 mei stelt ten adem, de muziekformatie rond podiumdichter Bardthesque, zijn derde album voor in Poëziecentrum: Katzenjammer. Dat verschijnt bij Solidude Records en ligt in het verlengde van de in 2016 gelanceerde tekst- en muziektheatervoorstelling Bastaardt. Ten adem bestaat uit voormalig Letterzetter van Kortrijk Bardthesque (woord), Joshua Dellaert (bas) en Thomas Vanhauwaert (piano).

26 april 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Een witte suite' - Athena Farrokhzad

De debuutbundel van Athena Farrokhzad, een Zweedse met Iraanse roots, is in meer dan tien talen vertaald. Met Een witte suite (Perdu) is de bundel nu ook naar het Nederlands vertaald door Lisette Keustermans. Naast de dichter en de vertaler zal ook de Genkse Aya Sabi aanwezig zijn op de boekvoorstelling, een jonge schrijver, slam poet en opiniemaker. Zij debuteerde afgelopen jaar met de literaire roman Verkruimeld land (Atlas Contact). Beide auteurs worden geïnterviewd door Joksie Els Biesemans (vakgroep Zweeds, Universiteit Gent) en dragen daarna eigen werk voor. De Zweedse gedichten van Athena worden ook in het Nederlands voorgelezen door Lisette. Inleiding door Frank Keizer (Perdu) die het initiatief tot de vertaling heeft genomen.

20 april 2018
Gent

Boekvoorstelling 'Houdingen' - Sylvie Marie

Dichter Sylvie Marie stelt op vrijdag 20 april haar nieuwste bundel Houdingen (Uitgeverij Vrijdag) voor in Poëziecentrum. Paul Bogaert, Delphine Lecompte, Xavier Roelens, Runa Svetlikova en David Troch zullen op de voorstelling een antwoord formuleren op een gedicht uit Houdingen, terwijl Randall Caesar live tekent en Steven Delannoye improviseert op zijn saxofoon. Uiteraard leest Sylvie ook zelf voor. Daarna wordt er feestelijk het glas geheven.

19 april 2018
Gent

Derde sessie poëzieleesgroep

In deze leesgroep wordt moderne en hedendaagse poëzie gelezen samen met de ervaren poëzielezers Yves T’Sjoen (UGent) en Carl De Strycker (Poëziecentrum). Deelnemers ontvangen vooraf het materiaal; tijdens de sessies is er aandacht voor contextualisering en interpretatie, maar ook ruimte voor vragen en debat. 
In deze derde sessie wordt de bundel Bres van Leonard Nolens (Querido, 2007) besproken. Diezelfde Leonard Nolens die op 17 april 2018 het middelpunt vormt van het Colloquium in de Oude Vismijn, én die van de Universiteit Gent een eredoctoraat in ontvangst neemt in de KANTL.

Zie ook hommage Leonard Nolens

Met mijn gedichten communiceer ik de perikelen van de communicatie.

Mark Insingel - Poëziekrant, 1986

Het kunstwerk of gedicht is niet het resultaat van een influistering, eerder een antwoord op het uitblijven daarvan.

Henk van der Waal - Poëziekrant, 2004

Het platvloerse is een pendant van mijn zeer subtiele metafysische vluchten.

Hugo Claus

Iedereen heeft natuurlijk gevoelens en ideeën, een dichter is geen speciaal soort veldsalade die op een andere manier gevoelens zou hebben of hikken.

Roger M.J. de Neef - Poëziekrant, 1986

Dichten is denken met hart en hoofd.

Rik Torfs

Goede poëzie doet de tijd stollen - Campuskrant KULeuven - 25 mei 2016

Jens Meijen - Jonge Dichter des Vaderlands (België)

Je schrijft niet los van de wereld. Mijn uitgangspunt is dat je de schrijftafel splinter na splinter moet afbreken, zodanig dat je alleen nog kan schrijven op de rug van het leven.

Gwij Mandelinck - Poëziekrant, 1986

De zuivere lyriek is altijd plagiaat, alleen in eigen leven kan men leren het woord te scheiden van het vlees.

Charles Ducal

De dichter moet alle geijkte begrippen bestrijden.

Willem M. Roggeman - Poëziekrant, 1985

De eeuwigheid zwijgt in alle talen. Alleen de vorm kan een stukje verbruikbare tijdeloosheid veroveren.

Henri-Floris Jespers - Poëziekrant, 1982