Derde Hans Groenewegenlezing met Alfred Schaffer

Onder de titel Op de rug gezien. Het evenwichtsnummer van de dichter houdt de Nederlandse dichter, criticus en academicus Alfred Schaffer de derde Hans Groenewegenlezing. Hij zal spreken over levensveranderende ervaringen en Zuid-Afrikaanse poëzie. Op 23 november gaat Tom Van Imschoot met de auteur in gesprek in Poëziecentrum.

Over Op de rug gezien. Het evenwichtsnummer van de dichter.

‘Du mußt dein Leben ändern.’ Wanneer werd deze regel een tegelwijsheid, behoedzaam met twee vingers uit Rainer Maria Rilke’s ‘Archaischer Torso Apollos’ gelicht? En: Wat zijn de ervaringen die je als mens blijvend veranderen? Door deze vragen aan zichzelf te stellen gaat Alfred Schaffer op zoek naar wat hem naar de poëzie dreef en nog steeds doet drijven. Hij beschrijft zijn eigen zoektocht langs een bibliotheek in een Zuid-Afrikaanse township, de romans van Milan Kundera, recente Afrikaanstalige poëzie en een nieuwe generatie, hedendaagse Nederlandstalige dichters. Een spannende zoektocht, voor eenieder die wil weten hoe poëzie het leven veranderen kan.

De lezing is een Nederlands-Vlaams initiatief om de poëzie weer in het middelpunt van het debat te plaatsen. 

Over de Hans Groenewegenlezing

De Akademie van Kunsten (Amsterdam), de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (Gent), Perdu (Amsterdam) en Poëziecentrum (Gent) slaan de handen ineen met een tweejaarlijkse Hans Groenewegenlezing.
Door middel van een tweejaarlijkse Hans Groenewegenlezing willen we proberen traag lezen en denken, met opschorting van een oordeel, levend te houden. Uitgaand van de essays zal een gereputeerde auteur de mogelijk- en onmogelijkheden nagaan van Groenewegens idealen, die van samenleving naar literatuur liepen, en weer terug. Vervolgens gaan dichters en denkers hierover in debat.
Aangezien Groenewegen zowel dichters uit België als uit Nederland besprak, zal de lezing worden gehouden in Amsterdam (Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) én Gent (Poëziecentrum). In die twee steden vinden ook de gesprekken plaats, bij Stichting Perdu en het Poëziecentrum. De spreker is afwisselend uit Nederland en België afkomstig.

I.s.m. de KANTL, Perdu en de KNAW.

Locatie

Gent

Meer info