Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

42 vensters op Warten auf den Fluss - Barbara Köhler

vertaling Ton Naaijkens en met nawoorden van Andre Dekker en Ton Naaijkens

Op uitnodiging van het Rotterdamse kunstenaarscollectief Observatorium bezocht de Duitse dichteres Barbara Köhler (1959-2021) in 2016 de bewoonbare installatie Warten auf den Fluss – een houten zigzagbrug die sinds 2010 op verschillende plaatsen in het Ruhrgebiet opgebouwd werd, wachtend op het herstel van de rivier de Emscher, die nu als open riool het Ruhrgebied doorstroomt. Barbara Köhler deed mee aan dat wachten, schreef haar gedichten tijdens en over het wachten en liet het wachten tot zich doordringen zoals het zich voordoet in haar eigen taal en in andere talen, waaronder het Nederlands. Ze maakte 42 teksten in vlekkeloos vierkante vorm, evenzovele vensters op een veranderend, aangetast landschap als op een leven dat voorbijglijdt voor je het weet. In januari 2021 overleed Barbara Köhler. De bundel verschijnt ter nagedachtenis aan haar en haar inspirerende werk.

Deze bundel kwam tot stand door een samenwerking van Terras, Perdu en Poëziecentrum. Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door steun van het Nederlands Letterenfonds, de Kunststiftung NRW en het Goethe Institut. Je krijgt de bundel gratis bij een jaarabonnement op Terras. Stuur Terras een mailtje via: redactie@tijdschriftterras.nl.

Barbara Köhler (1959-2021) was een vooraanstaande Duitse dichteres, essayist en vertaalster, geboren in het Saksische Burgstädt. Ze debuteerde met Deutsches Roulette (1991), vertaalde werk van Gertrude Stein en maakte tekstinstallaties. 42 Ansichten zu Warten auf den Fluss (Edition Korrespondenzen, Wien) was haar laatste publicatie (2017).

Andre Dekker (1956) is beeldhouwer, installatiekunstenaar en schrijver, sinds 1997 verbonden aan de kunstenaarsgroep het Observatorium.

Ton Naaijkens (1953) is essayist en vertaler. Zijn laatste publicatie is de vertaling en bezorging van het Verzameld Werk van Paul Celan (2020).

Wij gingen met Ton Naaijkens in gesprek over Barbara Köhler. Waarom zou iedereen Barbara Köhlers werk moeten leren kennen? In welk opzicht kunnen we haar werk als experimenteel beschouwen? Lees ons gesprek over Barbara Köhler hier na.

 

 

Specificaties

Publicatiejaar: 2021
Prijs: € 19,95
Pagina's: 96
Paperback
Afmetingen: 14 X 21 CM

ISBN (BE): 9789056550998
ISBN (NL): 9789083216010

Vormgeving: Herman van Bostelen


 

--> BESTEL DIT BOEK VIA DE WEBSHOP