Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

Nimbus - Albert en Thierry Bontridder

Nimbus (48 pagina’s) is een coproductie van Albert en Thierry Bontridder die begin jaren zeventig is gerealiseerd. De vader kalligrafeerde tien Nederlandstalige gedichten en zorgde voor een Franse zelfvertaling bij tien pentekeningen van zijn zoon, op dat ogenblik een tiener. 

Ooghoek - Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven een reeks gedichten voor Ooghoek. Dat poëzieproject is in de zomer en nazomer van 2017 een literaire verpozing in Beernem. Aan de bomen van de Kooldreef hangen gedichten die je gadeslaan of toespreken vanuit hun kastjes.

De beloftes van glas - Michael Palmer

Michael Palmer (1943) wordt gezien als een van de belangrijkste levende Amerikaanse dichters. Hij mag grootheden als Paul Auster en John Ashbery tot zijn bewonderaars rekenen en geldt in de poëzie als de invloedrijkste avant-gardist. Palmer ontving prestigieuze prijzen als de Wallace Stevens Award, zetelt in de Academy of American Poets en is in meer dan 25 talen vertaald.

Sigint- Ken Babstock

Met bundels als Air Stream Land Yacht en Methodist Hatchet maakte Ken Babstock al furore in de Engelstalige poëziewereld. In de sonnettenreeks ‘SIGINT’, onderdeel van zijn recentste bundel On Malice (2014), dompelt hij de lezer middels stukgeslagen verzen en herbestemde taal onder in de sinistere kant van de moderne surveillancemaatschappij.

Belgium Bordelio, vol.2 - Diversen

In 2015 sloegen het Poëziecentrum te Gent en het Maison de la Poésie te Amay voor het eerst de handen in elkaar voor een Belgische bloemlezing: Belgium Bordelio. De bloemlezing bestond uit een gelijk aantal dichters aan beide kanten van de taalgrens. Die poëtische handreiking over de grens heen kreeg zo’n goed onthaal dat beide uitgeverijen dit jaar met een vervolgbundel komen: Belgium Bordelio II.

het doel is wit - Mark Insingel

Mark Insingel presenteert zich in de jaren vijftig aan het publiek met twee bundels traditionele verzen in de Lierse ‘Bladen voor de poëzie’. Met de bundel die daarop volgt, neemt hij de naam Insingel aan en begint hij een heel eigen vormgeving te ontwikkelen. Kenmerkend zijn de principes van circulariteit en variërende herhaling, de wisselwerking tussen poëzie en proza en de creatieve bewerking van clichés.

cover_zwembad_lr.jpg

Poëziecentrum

Zwembad de verbeelding - Tom Van de Voorde

In Zwembad de verbeelding gaan vitaliteit en verbeelding hand in hand. De gedichten van Tom Van de Voorde zijn oases vol wensdromen, schetsen voor een wereld in haar meest glorieuze rol: de schepping van een toekomst waarin we blootsvoets kunnen lachen.

Van waar kom je beeld - Dimitri Casteleyn

In Vanwaar kom je beeld filosofeert Dimitri Casteleyn over de raakvlakken tussen identiteit en imago, tussen zijn en schijn, tussen wij en de Ander. Soepele, sarcastische en strijdvaardige poëzie.

Een geweldige liefde. Stadsgedichten - David Troch

Stadsdichter van Gent David Troch kreeg de opdracht om 12 gedichten te schrijven gedurende zijn ambtstermijn. Het werden er twintig. een geweldige liefde. Stadsgedichten 2014-2016 verzamelt dat poëtisch enthousiasme.

Exodus - H.C. Pernath, geïllustreerd door Lies Van Gasse

In 1970 schrijft de Antwerpse dichter Hugues C. Pernath de cyclus Exodus, die hij opdraagt aan Myra Vecht, zijn tweede vrouw.