Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Radio 68

    Dichters in de lucht

    Sinds enige tijd kan je online luisteren naar een radioprogrammadat rechtstreeks verband houdt met Poëziecentrum. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen Poëziecentrum en Radio 68, een internetradiostation dat sinds zijn oprichting in 2012 elke week een uur Woord en Poëzie uitzendt.

    Vanafjanuari 2015 gaat de nieuwe programmering van Dichters in de lucht van start, het project van Radio 68 en Poëziecentrum waarbij u wekelijks een volwaardigpoëzieprogramma wordt voorgeschoteld op het internetradiostation Radio 68. Dichters in de lucht is een programma waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.

    Bezoek en beluister Radio 68 op www.radio68.be

Dichters in de lucht: Stefaan Van den Bremt

Op 12 oktober 2016 werd in Poëziecentrum Krabbengang (uitgeverij P) van Stefaan Van den Bremt voorgesteld, een bloemlezing uit  alle 17 bundels  van de auteur die samen 48 jaar dichterschap overbruggen. Prof. Dr. Dirk De Geest ging in gesprek met de auteur over de inspiratie, de evolutie en de specifieke kenmerken van diens poëtica. Ter illustratie las de auteur voor uit zijn werk. Van den Bremt weidde uit over zijn plaats in de Vlaamse poëzie, zijn ideologisch parcours (het marxisme, Cuba), zijn liefde voor de Latijns-Amerikaanse dichtkunst en de waarde van de poëticale traditie. Foto © Eddy Bonte.

cover_kleine_reis_holvoet-hanssen.jpg

Peter Holvoet-Hanssen op Radio 68
Polis & Peter Holvoet-Hanssen

Dichters in de lucht: Peter Holvoet-Hanssen met Luiz Márquez

Radio 68, de onafhankelijke radiozender die al enkele jaren in samenwerking met Poëziecentrum exclusieve opnames met dichters uitzendt, schuimt de Vlaamse poëziepodia af om de verzen van dichters vast te leggen en met u te delen, elke zondag in de voormiddag, van 8 tot 12 uur. Eerstvolgende aflevering: zondag 29 januari 2017.
Op het programma: Peter Holvoet-Hansen en zijn "poëzische woordenstromen", een selectie uit o.a. Gedichten voor de kleine reus en zijn project “Klank van de Stad”.  Begeleiding Luiz Márquez.

Rembert De Smet met De poëzie van Waerie op Radio 68

Uit het archief van Poëziecentrum koos Radio 68 dit keer de recente cd De poëzie van Waerie door Rembert De Smet. In de jaren ’70 nam Walter De Buck liedjes van zijn stadsgenoot Karel Waeri in zijn repertoire op. Rembert De Smet koos een andere invalshoek: de zanger, gitarist en componist die in de jaren ’80 bekend werd met 2 Belgen, koos veertien teksten van de negentiende-eeuwse Gentse volkszanger Karel Waeri met een zekere literair-poëtische waarde en bedacht er nieuwe muziek of arrangementen bij.

prv_van_niekerk_fb.jpg

Poëzie Rendez-Vous
Simone Scholz

MARLENE VAN NIEKERK op Radio 68

Het Poëzie rendez-vous van 21 september 2016 in Poëziecentrum bracht ons niemand minder dan de internationaal gelauwerde Zuid-Afrikaanse critica, romanschrijfster en dichteres Marlene van Niekerk. Omdat ze opgroeide middenin de natuur, behandelen veel gedichten de fauna en de flora, vaak als partiële klankpoëzie, wat een metaforische interpretatie echter niet uitsluit.

logo_pc_radio_68.jpg

Poëziecentrum & Radio 68
Poëziecentrum, Radio 68

FREDERIK DE PREESTER leest ERIC DE PREESTER op Radio 68

In 1969 verscheen bij Uitgeverij VITA de poëziebundel Worstelen met God van de "Dichter zonder Naam". Deze merkwaardige uitgave bestaat vooreerst uit een inleiding over het morele klimaat in het toenmalige Vlaanderen en verklaart tevens waarom de dichter anoniem wenst te blijven. Daarna volgen 23 gedichten, goed voor ruim dertig pagina’s, waarvan het titelgedicht de hoofdmoot vormt. Na enig speurwerk vonden we de anonymus: Eric De Preester, schrijver, dichter, drukker en de man achter uitgeverij VITA zelf.

logo_pc_radio_68.jpg

Poëziecentrum & Radio 68
Poëziecentrum, Radio 68

Radio 68 lanceert een nieuw seizoen Dichters in de Lucht

Radio 68, de onafhankelijke radiozender die al enkele jaren in samenwerking met Poëziecentrum exclusieve opnames met dichters uitzendt, lanceert binnenkort een gloednieuw seizoen. Ze schuimen de Vlaamse poëziepodia af om de verzen van dichters vast te leggen, en met u te delen, elke zondag in de voormiddag, van 8 tot 12 uur. Eerste nieuwe aflevering: zondag 4 december 2016.

logo_pc_radio_68.jpg

Poëziecentrum & Radio 68
Poëziecentrum, Radio 68

Best of #2 uit het audioarchief op Radio 68

In afwachting van het vierde seizoen, presenteert 'Dichters in de Lucht' een tweede best of van de uitzendingen waarvoor vinylplaten en cd’s uit audio-archief van Poëziecentrum werden gebruikt. Luister mee op www.radio68.be!

logo_pc_radio_68.jpg

Poëziecentrum & Radio 68
Poëziecentrum, Radio 68

Best of uit het audioarchief op Radio 68

In afwachting van het vierde seizoen, presenteert Dichters in de Lucht op Radio 68 een eerste ‘best of’ van de uitzendingen waarvoor vinylplaten en cd’s uit het audio-archief van Poëziecentrum werden gebruikt, op woensdag 19 en woensdag 26 oktober. 

newsflash.jpg

Adopteer een Palmer-gedicht
Joëlle Dubois

100ste uitzending Dichters in de lucht op Radio 68!

Op woensdag 5 oktober zendt Radio 68 de 100ste uitzending van ‘Dichters in de Lucht’, een uniek poëzieprogramma in samenwerking met Poëziecentrum. De eerste uitzending dateert van 23 november 2013 en bracht de hoogtepunten uit de voorstelling van Delphine Lecomptes bundel Schachten en Amuletten in Poëziecentrum. 

prv_standaard.jpg

Poëzie Rendez-Vous Carmien Michels
Poëziecentrum

Vier afleveringen van Poëzie Rendez-Vous op Radio 68!

Het literaire programma Poëzie Rendez-Vous op woensdagmiddag in Poëziecentrum mag intussen wel haast een klassieker genoemd worden. Tijdens deze intieme sessies op het middaguur stellen dichters uit binnen- en buitenland hun werk en hun poëtica voor: live, zonder opsmuk, in direct contact met publiek. Radio 68 heeft een aantal sessies van Poëzie Rendez-Vous opgenomen en zendt er vier opnieuw uit.