Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

tears_from_heaven.png

Tears from Heaven
Ronny Ivens 2018

Tears from Heaven - literatuur en poëzie in het kader van de herdenking van het einde van WO I

Het Gewest Oost- en Zeeuws-Vlaanderen organiseert in Hulst, in samenspraak met verschillende afdelingen en clusters van de Orde van den Prince, een speciale literatuur- en poëzie-bijeenkomst, thematisch verbonden met de opvoering van het imposante concert Tears from Heaven in de basiliek van Hulst. Dit concert wordt uitgevoerd door o.a. het Zeeuws Kamerorkest Ty en de Cantorij der Basiliek Hulst.
De twee unieke bijeenkomsten zijn gedrenkt in de hedendaagse thematiek van herdenkingsactiviteiten, gedrapeerd rondom (het einde van) Wereldoorlog I. Mede daarom staan in de poëzie-bijeenkomst thema’s centraal als rouw, verdriet, afscheid, eenzaamheid en hoop. Hierover laten om 11.30 uur in de rustieke PKN-kerk o.a. bekende dichters, auteurs en OvdP-leden hun illustere licht schijnen. Deze bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door het Vlaams Fonds voor de Letteren.

canon_bib_merelbeke.png

de Bib Merelbeke

Canon van de Nederlandstalige literatuur vanuit Vlaams perspectief

In het kader van de Avondlezingen Literatuur organiseert de Openbare Bibliotheek van Merelbeke een lezingenreeks over het tot stand komen van de canon van de Nederlandstalige literatuur. KANTL en Vlaams Fonds voor de Letteren stelden in 2015 een dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur op. Die lijst bevat 50 (+ 1) essentiële werken uit onze literatuur: van Hendrik van Veldeke tot Hendrik Conscience, van Hadewijch tot Hella Haasse.
Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?

nooit_meer_typen.jpg

Nooit meer typen
Piet Schreuders

Nooit meer typen - het verhaal van het schrijven

Onder deze titel organiseert de bibliotheek van Sint-Niklaas een tentoonstelling rond een selectie schrijfmachines, relevante geschriften en parafernalia uit de unieke collectie van Willem Frederik Hermans. Ook een selectie bibliofiele werken van Hermans uit de privécollectie van Gert Brouns, de zaakvoerder van boekhandel Limerick die in september 2013 de collectie typemachines van Hermans verwierf, zal op de tentoonstelling te zien zijn.
Maar de bib van Sint-Niklaas, verkozen als meest auteursvriendelijke bibliotheek van 2014-2017, gaat verder en breidde, met medewerking van een keur aan hedendaagse auteurs die de voorbije jaren te gast waren in de bib, deze selectie Hermansiana uit tot “een verhaal van het schrijven”. Meer dan dertig auteurs doken in hun privéarchief of ontmantelden een deeltje van hun schrijfkamer en lenen materiaal uit dat onmiddellijk verband houdt met hun dagdagelijks schrijversbestaan.
Ook het Poëziecentrum verleent zijn medewerking aan dit project en zal, in het kader van het Hugo Claus-jaar, enkele bibliofiele uitgaven van Claus presenteren.

still_poezievideo.png

Mensen Zeggen Dingen - over poëzie
Poëziecentrum, Menzen Zeggen Dingen, TELETXT

Mensen Zeggen Dingen - over poëzie, met liefde!

Speciaal voor Valentijnsdag brengen Mensen Zeggen Dingen, TELETXT en Poëziecentrum een nieuwe video uit van Mensen Zeggen Dingen - over poëzie. Verschillende poëziefhebbers proberen uit te drukken wat poëzie voor hen betekent en hoe liefde en poëzie samen gaan.

Gedicht ter gelegenheid van Valentijn

14 februari, Valentijnsdag! Een dag waarop de liefde in al zijn facetten wordt gevierd. Ter gelegenheid daarvan selecteerde Poëziecentrum het gedicht 'Maar mijn liefde voor jou maakt mij machteloos' van Anna Achmatova uit de gelijknamige bundel (Uitgeverij Bert Bakker, 1999). De vertaling is van de hand van Hans Boland.

CLAUS 2018

Op 19 maart 2018 is het tien jaar geleden dat dichter, schilder en filmmaker Hugo Claus overleed. Talloze literaire en culturele organisaties grijpen die gelegenheid aan om de auteur en zijn werk dit jaar nog eens extra in de kijker te zetten. 

Valentijn in Poëziecentrum

Op 14 februari is het weer Valentijn en waarmee kan je je geliefde beter verrassen dan met een gedicht? Liefde is hét onderwerp bij uitstek voor de poëzie. Neem een kijkje in onze shop en ontdek wat voor moois we te bieden hebben zodat jij je liefste kunt verblijden met een origineel cadeau!

dsc02981.jpg

Eddy Bonte

Menno Wigman overleden

Gisteren overleed Menno Wigman (51) aan de gevolgen van een hartkwaal. Hij debuteerde in 1984 met de bundel Van Zaad tot As, een bundel doodslyriek in eigen beheer. Kort daarna startte hij een eenmanstijdschrift met als titel Nachtschade. In dit tijdschrift kwam zijn interesse voor romantisch-decadente literatuur al duidelijk naar voren. Van Nachtschade verschenen twee afleveringen, eentje in 1985 en eentje in 1988. Tussendoor verscheen er ook nog een aflevering van een ander eenmanstijdschrift, Mort Subite.

Opnieuw 3 - Herman de Coninck

Opnieuw 3 - Herman de Coninck
Herman de Coninck

Gedicht ter gelegenheid van de maand februari

Nu de Poëziweek is afgelopen gaat er een nieuwe maand van start: februari. Ter gelegenheid daarvan en om te pogen het volledige jaar gedichten te vieren alsof het Poëzieweek is, selecteerde Poëziecentrum het gedicht 'Opnieuw 3' van Herman de Coninck uit de bundel Maandgedichten (PoëzieCentrum, 2002).

Musica Divina

Musica Divina
Musica Divina

Poesia Divina: een nieuwe hemel en een nieuwe aarde

Tijdens Musica Divina 2017 organiseerde Festival van Vlaanderen Kempen, met steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Poeziecentrum, het nieuwe project Poesia Divina. Negen Vlaamse dichters schreven een nieuwe psalm om vorm te geven aan hun idee van ‘een nieuwe hemel en een nieuwe aarde’, het festivalmotto van 2017.