Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

anton_van_wilderode.jpg

Anton van Wilderodegenootschap

Herdenking Anton van Wilderode 2018

Anton van Wilderode werd als Cyriel Coupé geboren op 28 juni 1918 in Moerbeke-Waas. Zijn zeer uitgebreid en met tientallen prijzen bekroond oeuvre zorgde ervoor dat hij één van de bekendste en veruit de meest verkochte letterkundige werd van zijn tijd (1918-1998).
In 2018 wordt Anton van Wilderode herdacht omdat hij 100 jaar geleden werd geboren en 20 jaar geleden stierf.

Dichters in de Lucht - Licht op Hadewijch

Diverse organisaties zetten in het voorjaar van 2017 een multidisciplinair festival op rond de middeleeuwse dichteres en mystica Hadewijch.  Op 4 mei presenteerde Poëziecentrum een poëzieavond met drie vrouwelijke dichters die zich lieten inspireren door het werk van Hadewijch. Radio 68 zendt de hoogtepunten van deze Hadewijch-avond uit op zondag 20 augustus, 8u tot 12 u (Hadewijch om 11 u).

16 tot 30 augustus 2017: Zin in Zomer

De laatste 2 weken van augustus kan je in Hasselt, Genk en Sint-Truiden genieten van het literaire festival Zin in Zomer met als thema Familie. Op verrassende plekken in de 3 steden staat er een veelbelovende mix van literatuur, film en muziek op het programma.
Tickets en meer info via www.zininzomer.be

'Momenten': onuitgegeven werk Albert Bontridder

Binnenkort verschijnt bij Poëziecentrum Momenten, een bijzondere uitgave van twintig pentekeningen van Thierry Bontridder, zoon van Albert Bontridder, bij evenveel nagelaten gedichten van zijn vader. TLiV en Poëziecentrum verzorgen samen deze exclusieve uitgave (20 exemplaren, genummerd en gesigneerd door Thierry Bontridder) uit het nagelaten werk van Bontridder.

educatie.jpg

Poëzieleesgroep
Joëlle Dubois

Plaatsen vrij in de Poëzieleesgroepen

Je houdt van poëziebundels en je leest graag gedichten. Heb je zin om deze ervaringen uit te wisselen met andere poëzieliefhebbers? Ben je benieuwd wat andere mensen aantrok (of juist niet) in een gedicht? Wil je meer weten over de dichter en zijn of haar stijl, poëzietechnieken? In een poëzieleesgroep doe je meer dan het lezen van gedichten.

willem_kloos.jpg

Willem Kloos
Uitgeverij Vantilt

‘O, dat ik ooit nog eens een vers met o beginnen mocht’. Over het leven en werk van Willem Kloos

Vijf jaar na de biografie In dit gevreesd gemis. Het leven van Willem Kloos (2012) geschreven door Bart Slijper, verschijnt bij uitgeverij Vantilt Willem Kloos 1859–1938. Oh God, waarom schynt de zon nog! door Peter Janzen en Franz Oerlemans. Tegelijkertijd verschijnt onder hun verantwoording een heruitgave van Kloos’ Verzen uit 1894. Ron Elshout nam deze nieuwe bundels onder de loep voor Poëziekrant.

Zo 27 augustus 2017: Poëziewandeling / Ooghoek

Op zondag 27 augustus organiseert vzw Màrmelade een poëziewandeling in Beernem. De wandeling start in de Kooldreef bij de poëzie-installatie Ooghoek en gaat verder naar het kasteeldomein van dhr. Philippe van Pottelsberghe de la Potterie, waar dichteressen Lies Van Gasse en Charlotte Van den Broeck de wandelaar trakteren op een performance.

Paukeslag: de receptie van Gert Vlok Nel in de Lage Landen

In het kader van de zomercursus Nederlands 2017 van de Nederlandse Taalunie, ingericht door Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UGent) ontving Poëziecentrum de stagiaire Giselle Botha (Universiteit Stellenbosch, Zuid-Afrika).

14 oktober 2017
15 oktober 2017
Sint-Maria-Leerne (Deinze)

Vlaamse Poëziedagen in Ooidonk

De legendarische Vlaamse Poëziedagen in Merendree komen dit jaar – 80 jaar na de eerste editie – opnieuw tot leven tijdens een tweedaagse in en rond het kasteel van Ooidonk. Op zaterdag van 13 tot 14 uur interviewt Carl De Strycker Jozef Deleu over 15 jaar Het Liegend Konijn. Om 16 uur wordt Basiel De Craene en de Vlaamse Poëziedagen van Dirk De Geest voorgesteld.

grond_en_portret_idwer.jpg

Idwer de la Parra (NL) laureaat van de eerste Poëziedebuutprijs Aan Zee
De Bezige Bij / Keke Keukelaar

Idwer de la Parra (NL) laureaat van de eerste Poëziedebuutprijs Aan Zee

Idwer de la Parra is de eerste laureaat van de gloednieuwe Poëziedebuutprijs Aan Zee - een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs in samenwerking met Theater Aan Zee. Dat maakte festivaldichter Charlotte Van den Broeck vandaag bekend tijdens de laatste sessie van Apéro Poëzie op het kunstenfestival in Oostende, waar de laureaat opnieuw te gast was voor een voorleessessie uit eigen werk. Hij neemt de gelprijs van 1.500 euro in ontvangst tijdens de prijsuitreiking van Theater Aan Zee voor jong talent in diverse branches. Foto © Keke Keukelaar