Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Poeziëweek

    Hét poëziefeest van de Lage Landen!

    Jaarlijks start op Gedichtendag – de donderdag van januari – de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Poëziecentrum is de coördinator van de Poëzieweek in Vlaanderen

    Diverse grote partners langs beide landsgrenzen bundelen de krachten om samen poëzie te promoten en op de kaart te zetten: Stichting CPNB, Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Nederland, VSBfonds, Wintertuin, Boek.be, Iedereen Leest, Poëzieclub, Letterenfonds, NTR, SLAG/Poëziepaleis, Het Literatuurhuis en de Turing Foundation.

    Elk jaar wordt een thema gekozen en een auteur uitgenodigd om het Poëziegeschenk te schrijven. Voor diverse doelgroepen worden campagnematerialen ontwikkeld.

Peter Verhelst schrijft Poëziegeschenk 2018

De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst (1962) heeft volmondig ja gezegd op de uitnodiging om voor de Poëzieweek 2018 het Poëziegeschenk te dichten. Het thema is Theater en het motto is ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’, hetgeen naadloos aansluit bij zijn oeuvre. Foto Peter Verhelst © Stephan Vanfleteren

'Kwaad gesternte' van Hannah van Binsbergen wint de VSB Poëzieprijs

"Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen."

Ester Naomi Perquin nieuwe Dichter des Vaderlands van Nederland

“Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019 en de gedroomde opvolger van Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij.” - commissie Dichter des Vaderlands

logo_jeugdenpoezie.jpg

Doe mee aan de grote Gedichtendag-zoektocht
Jeugd en Poëzie

Doe mee aan de grote Gedichtendag-zoektocht

Om de Poëzieweek vrolijk te starten, verspreidde Jeugd en Poëzie vzw een oproep om over het hele land gedichten te verstoppen die voorbijgangers een glimlach op de lippen bezorgen. Via hun Facebookpagina kan je op Gedichtendag zien waar er gedichten te vinden zijn en zelf op pad gaan. 

Emojipoëzie: Een week zonder emoji’s, maar boordevol poëzie

Er bestaan zoveel mooie woorden om emoties te beschrijven. Woorden die vandaag vervangen worden door emoji’s. En dat is spijtig. Daarom lanceert Boek.be samen met Poëziecentrum: “Emojipoëzie”. Tijdens de Poëzieweek roepen we iedereen op om, in plaats van emoji’s, gedichten te gebruiken. En omdat een goed gedicht schrijven niet zo gemakkelijk is, lieten we het over aan professionals.

altijd_overal.jpg

Videoclip Altijd overal
Bette Westera & Mattias De Leeuw

Voor Gedichtendag 2017 zet muzikant Tom Kestens het gedicht ALTIJD OVERAL van Bette Westera op muziek

Gemis is een universeel gevoel. Voor Gedichtendag zette Tom Kestens een winnend Poëziesterrengedicht ‘ALTIJD OVERAL’ van Bette Westera op muziek. Ministers Hilde Crevits en Sven Gatz steunen deze crossover tussen Cultuur en Onderwijs. Samen met CANON Cultuurcel lanceerden we op Gedichtendag de clip bij het lied op youtube. Het lied was al verschillende keren te beluisteren op Radio I.

Ook Beroepsdichters PTS schrijven en blijven in kasteel d’Ursel

Aan de vooravond van Gedichtendag en bij de start van de Poëzieweek werd in kasteel d’Ursel in Hingene het project ‘Beroepsdichters’ van PTS Boom voorgesteld aan de pers. Youssef Alaoui stelde er samen met vijf andere leerlingen zijn gedicht ‘Koude Tijden’ voor. Hij volgt de tweede graad beroepsonderwijs richting automechanica. ‘Met dit project wil de school leerlingen stimuleren om op een originele manier hun taalvaardigheid te ontwikkelen en hun gevoelens te uiten’, zegt leraar Bart De Bruyn. Het gedicht kreeg inmiddels een plekje op de kasteelmuur in het kader van ‘Schrijf en Blijf’. Voor altijd in het kasteel’.

hdc_gewonnen_bundels_2017.jpg

Zing zing & Kwaad gesternte
Prometheus & Atlas Contact

Peter Verhelst wint Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel én Publieksprijs voor het mooiste gedicht

Peter Verhelst wint met Zing Zing (Prometheus) de Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel. Hij ontvangt een geldprijs van 6000 euro. De prijs werd op 24 januari overhandigd door Luk Lemmens, gedeputeerde Cultuur van de provincie Antwerpen, in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Peter Verhelst wint ook de Publieksprijs voor het mooiste gedicht ‘Als je geen contact meer hebt met de dingen’. Het gedicht verscheen op de Gedichtendagposter, vormgegeven door Herman Houbrechts en is gratis verkrijgbaar bij de deelnemende boekhandels op 26 januari, Gedichtendag. De jury bekroont Hannah van Binsbergen met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut voor Kwaad gesternte (Atlas Contact)

24 januari 2017
Gent

Uitgelezen in Vooruit, met Charlotte Van den Broeck

Het populaire boekenprogramma van Vooruit, Uitgelezen, brengt in het kader van de Poëzieweek een shot poëzie op het podium. Dichteres Charlotte Van den Broeck schuift aan bij het panel van gastvrouw Fien Sabbe, vaste panelleden Anna Luyten en Jos Geysels en genodigden acteur Wim Opbrouck en seksuologe Rika Ponnet. De Gentse zangeres en componiste Sarah Ferri zorgt voor de muziek.

18 januari 2017
Gent

Poëzie rendez-vous VSB-special met Hannah van Binsbergen en Ruth Lasters

Wie wint de prestigieuze VSB Poëzieprijs 2017? Twee van de genomineerden zijn te gast in Poëziecentrum: Ruth Lasters (BE) met Lichtmeters (Uitgeverij Polis) en debutante Hannah van Binsbergen (NL) met Kwaad gesternte (Uitgeverij Atlas Contact). De prijsuitreiking vindt plaats op Gedichtendag in Groningen. Sarah Vankersschaever (De Standaard, Poëziekrant) gaat met beide dichters in gesprek.