Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Poeziëweek

    Hét poëziefeest van de Lage Landen!

    Jaarlijks start op Gedichtendag – de donderdag van januari – de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland. Poëziecentrum is de coördinator van de Poëzieweek in Vlaanderen

    Diverse grote partners langs beide landsgrenzen bundelen de krachten om samen poëzie te promoten en op de kaart te zetten: Stichting CPNB, Poetry International, Poëziecentrum, Stichting Lezen Nederland, VSBfonds, Wintertuin, Boek.be, Iedereen Leest, Poëzieclub, Letterenfonds, NTR, SLAG/Poëziepaleis, Het Literatuurhuis en de Turing Foundation.

    Elk jaar wordt een thema gekozen en een auteur uitgenodigd om het Poëziegeschenk te schrijven. Voor diverse doelgroepen worden campagnematerialen ontwikkeld.

wo 22 november 2017 tot vr 20 april 2018: KOOR

Mindfulness on stage

In 1987 debuteerde Peter Verhelst met de dichtbundel Obsidiaan. Nu, dertig jaar later, is hij een gevestigd dichter, auteur en theatermaker. Naar aanleiding van dat dertigjarig kunstenaarschap publiceerde Verhelst Koor (De Bezige Bij, 2017), een samenzang van 120 gedichten uit eerder gepubliceerd werk, voor de gelegenheid geselecteerd, herwerkt en aangevuld met ongepubliceerde gedichten. Grote thema’s liefde en verdriet krijgen er de bovenhand. Bij NTGent giet hij een selectie van die gedichten in een hoorspel voor theater, een mentale trip voor toehoorders, een sensitieve belevenis voor wie de tijd en ruimte met hem deelt.

Bestelde je al je campagnemateriaal voor Poëzieweek 2018?

Heeft u al het campagnemateriaal besteld voor de Poëzieweek 2018? Leerkrachten, bibliotheekmedewerkers maar ook boekhandels en andere organisatoren kunnen diverse materialen bestellen (affiches, kaartjes, scholenpakketten, ...). Nieuw dit jaar is een cadeauposter in koker met een gedicht erop van Peter Verhelst. Het materiaal wordt geleverd vóór de kerstvakantie zodat je het tijdig kan gebruiken voor de promotie van de Poëzieweek!

Bestellen kan met dit formulier tot 15 november, tot zolang de voorraad strekt.
Schoolpakketten zijn intussen op!

 

Dichter bij Verhelst: verzin een originele actie op Gedichtendag en win een masterclass

Op 25 januari 2018 wordt de Poëzieweek geopend met Gedichtendag. Peter  Verhelst, de auteur van het Poëzieweekgeschenk 2018, roept alle leerlingen en studenten van Vlaanderen en Nederland op om een originele actie te verzinnen met een van de gedichten die hij speciaal voor de Poëzieweek schreef.

Lessuggesties Poezieweek 2018 on line

Van 25 januari tot 31 januari richt Poëzieweek weer de spots op dichters en poëten met als thema 'Theater'. Leerkrachten uit het basisonderwijs en uit het secundair/voortgezet onderwijs kunnen nu al inspiratie op doen met de lessuggesties ontwikkeld door Iedereen Leest, Stichting Lezen Nederland, Poëziecentrum en CPNB.

Peter Verhelst schrijft Poëziegeschenk 2018

De Vlaamse dichter, romancier en regisseur Peter Verhelst (1962) heeft volmondig ja gezegd op de uitnodiging om voor de Poëzieweek 2018 het Poëziegeschenk te dichten. Het thema is Theater en het motto is ‘Uitstromend, in het pluche van de zaal’, hetgeen naadloos aansluit bij zijn oeuvre. Foto Peter Verhelst © Stephan Vanfleteren

'Kwaad gesternte' van Hannah van Binsbergen wint de VSB Poëzieprijs

"Niets aan Kwaad gesternte verraadt dat het een debuutbundel is, of het moet nu juist de onbevangenheid zijn waarmee de dichteres haar lezers tegemoet treedt, niet gehinderd door de last van de verwachtingen."

Ester Naomi Perquin nieuwe Dichter des Vaderlands van Nederland

“Haar scherpe geest, creatieve persoonlijkheid en grote taalgevoel maken haar tot de ideale Dichter des Vaderlands voor de periode 2017-2019 en de gedroomde opvolger van Anne Vegter, Ramsey Nasr, Driek van Wissen en Gerrit Komrij.” - commissie Dichter des Vaderlands

logo_jeugdenpoezie.jpg

Doe mee aan de grote Gedichtendag-zoektocht
Jeugd en Poëzie

Doe mee aan de grote Gedichtendag-zoektocht

Om de Poëzieweek vrolijk te starten, verspreidde Jeugd en Poëzie vzw een oproep om over het hele land gedichten te verstoppen die voorbijgangers een glimlach op de lippen bezorgen. Via hun Facebookpagina kan je op Gedichtendag zien waar er gedichten te vinden zijn en zelf op pad gaan. 

Emojipoëzie: Een week zonder emoji’s, maar boordevol poëzie

Er bestaan zoveel mooie woorden om emoties te beschrijven. Woorden die vandaag vervangen worden door emoji’s. En dat is spijtig. Daarom lanceert Boek.be samen met Poëziecentrum: “Emojipoëzie”. Tijdens de Poëzieweek roepen we iedereen op om, in plaats van emoji’s, gedichten te gebruiken. En omdat een goed gedicht schrijven niet zo gemakkelijk is, lieten we het over aan professionals.

altijd_overal.jpg

Videoclip Altijd overal
Bette Westera & Mattias De Leeuw

Voor Gedichtendag 2017 zet muzikant Tom Kestens het gedicht ALTIJD OVERAL van Bette Westera op muziek

Gemis is een universeel gevoel. Voor Gedichtendag zette Tom Kestens een winnend Poëziesterrengedicht ‘ALTIJD OVERAL’ van Bette Westera op muziek. Ministers Hilde Crevits en Sven Gatz steunen deze crossover tussen Cultuur en Onderwijs. Samen met CANON Cultuurcel lanceerden we op Gedichtendag de clip bij het lied op youtube. Het lied was al verschillende keren te beluisteren op Radio I.