Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Poëzie Rendez-Vous

    Poëzie Rendez-Vous is een laagdrempelig, gratis poëzieprogramma dat maandelijks over de middag plaatsvindt in Poëziecentrum. Onder het oude dakgebinte van Het Toreken vertelt een dichter over zijn/haar oeuvre en dichterschap. Hij/zij leest tussendoor en beantwoordt vragen uit het publiek. Poëzie Rendez-Vous biedt een uitgelezen kans om een dichter van dichtbij te leren kennen in een gezellige en intieme sfeer.

13 december 2017
Gent

Poëzie rendez-vous met Mark van Tongele

Het werk van Mark van Tongele geldt nog steeds als een geheimtip onder poëzieliefhebbers. Criticus Paul Demets omschreef hem in Knack als ‘De componist met het ruimste klankregister van de Vlaamse dichters’. De taal en haar ontregelende relatie tot de werkelijkheid staat centraal in het oeuvre van Van Tongele. In juni 2017 verscheen zijn nieuwe dichtbundel De loeiende tier (Atlas Contact). Foto © Joris Herregods.

22 november 2017
Gent

Poëzie rendez-vous met Hans Tentije

‘Poëzie van uitzonderlijk niveau, die onmiddellijk in alle wereldtalen vertaald zou moeten worden’ (Piet Gerbrandy – De Volkskrant). Hans Tentije debuteerde in 1975 met Alles is er. Zijn poëzie werd bekroond met onder meer de Lucy B. en C.W. Van der Hoogtprijs, de Herman Gorterprijs en de Karel van de Woestijneprijs. In 2017 won hij de Constantijn Huygens-prijs. Er verscheen een uitgebreide bloemlezing uit zijn werk onder de titel Hoe het komt (2015). Foto © Roelf Zuidema

18 januari 2017
Gent

Poëzie rendez-vous VSB-special met Hannah van Binsbergen en Ruth Lasters

Wie wint de prestigieuze VSB Poëzieprijs 2017? Twee van de genomineerden zijn te gast in Poëziecentrum: Ruth Lasters (BE) met Lichtmeters (Uitgeverij Polis) en debutante Hannah van Binsbergen (NL) met Kwaad gesternte (Uitgeverij Atlas Contact). De prijsuitreiking vindt plaats op Gedichtendag in Groningen. Sarah Vankersschaever (De Standaard, Poëziekrant) gaat met beide dichters in gesprek.

19 april 2017
Gent

Poëzie rendez-vous met Elvis Peeters

Elvis Peeters schrijft verhalen, romans, gedichten, theater en songs. Hij is de drijvende kracht achter muzikale cultformaties als Aroma di Amore en De Legende en vervlecht als performer muziek en literatuur, toneel en cabaret. Hij schreef drie dichtbundels: Wat overblijft is verlangen (2008), Dichter (2008) en Nu (2015).

15 maart 2017
Gent

Poëzie rendez-vous met Carmien Michels

Carmien Michels danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium en ontving verscheidene prijzen en nominaties voor haar romans, radiodocumentaires en podiumpoëzie. In november 2016 werd ze Europees Kampioen Poetry Slam. Foto © Koen Broos.

16 november 2016
Gent

Poëzie rendez-vous met Lotte Dodion

Als klap op de vuurpijl komt Lotte Dodion de reeks Poëzie Rendez-Vous van 2016 afsluiten. Lotte Dodion is dichter, performer en polyvalent teksttalent. Sinds 2003 verovert ze de Vlaamse en Nederlandse literaire podia met haar toegankelijke en tegelijk eigenzinnige stem. Ze won de Vlaams-Nederlandse Gouden Flits, de Kunstbende en Brabant Gedicht.

prv_standaard.jpg

Poëzie Rendez-Vous Carmien Michels
Poëziecentrum

Vier afleveringen van Poëzie Rendez-Vous op Radio 68!

Het literaire programma Poëzie Rendez-Vous op woensdagmiddag in Poëziecentrum mag intussen wel haast een klassieker genoemd worden. Tijdens deze intieme sessies op het middaguur stellen dichters uit binnen- en buitenland hun werk en hun poëtica voor: live, zonder opsmuk, in direct contact met publiek. Radio 68 heeft een aantal sessies van Poëzie Rendez-Vous opgenomen en zendt er vier opnieuw uit.

19 oktober 2016
Gent

Poëzie rendez-vous met Mustafa Stitou

Poëziecentrum mag binnenkort Mustafa Stitou ontvangen, als tweede dichter in de reeks Poëzie Rendez-Vous dit najaar. Mustafa Stitou (1974), in het Marokkaanse Tetouan geboren en in Lelystad opgegroeid, wordt ook wel de eerste dichter van Marokkaanse origine  genoemd die in Nederland debuteerde. Behalve de ambitie om een groot schrijver te worden, ziet hij het ook als zijn taak om cultuurkritisch te schrijven, zowel over de islam als over het Westen.

21 september 2016
Gent

Poëzie Rendez-Vous met Marlene van Niekerk

De nieuwe reeks Poëzie Rendez-Vous openen we dit najaar met niemand minder dan Marlene van Niekerk (1954), gevestigde waarde in de Zuid-Afrikaanse literatuur. Ze is een befaamd dichter, romanschrijver, academicus en criticus, en wordt omschreven als ‘publieke intellectueel’ in het huidige Zuid-Afrika. Foto © Simone Scholz

23 maart 2016
Gent

Poëzie Rendez-Vous met Jeroen Theunissen

Jeroen Theunissen (1977) schrijft poëzie en proza. Met zijn derde dichtbundel Hier woon je (De Bezige Bij) werd hij genomineerd voor de Herman de Coninckprijs 2016, waar hij de publieksprijs in ontvangst mocht nemen voor 'Kijk naar de daken', uitgeroepen tot Mooiste Gedicht van het jaar. In Hier woon je schetst hij in negenennegentig gedichten hoe je de wereld uitlegt aan een kind. Wetenschappelijke traktaten, wiskundige bewijzen, logische gevolgtrekkingen en historische onderzoeken schieten tekort. Misschien is poëzie de enige geschikte taalvorm.