Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

  • Gouden Poëziemedaille

    Dé prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen

    Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Edward van de Vendel won met Ik juich voor jou (Querido) de eerste editie.

    Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel tweejaarlijks de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

    Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester. 

altijd_overal.jpg

Videoclip Altijd overal
Bette Westera & Mattias De Leeuw

Voor Gedichtendag 2017 zet muzikant Tom Kestens het gedicht ALTIJD OVERAL van Bette Westera op muziek

Gemis is een universeel gevoel. Voor Gedichtendag zette Tom Kestens een winnend Poëziesterrengedicht ‘ALTIJD OVERAL’ van Bette Westera op muziek. Ministers Hilde Crevits en Sven Gatz steunen deze crossover tussen Cultuur en Onderwijs. Samen met CANON Cultuurcel lanceerden we op Gedichtendag de clip bij het lied op youtube. Het lied was al verschillende keren te beluisteren op Radio I.

poeziester-logokopie.jpg

Poëziesterren
Poëziecentrum

Kinderpoëzie in de klas - lestips!

Heb jij al gehoord van de Poëziesterren? Om bijzondere kinderpoëzie in de kijker te zetten, ontwikkelden CANON Cultuurcel en Poëziecentrum de Poëziesterren. Tijdens dit tweejaarlijks klasproject lezen de kinderen van de basisschool gedichten die door een vakjury worden geselecteerd.

02 november 2016
Antwerpen

Ik juich voor jou – Kinderpoëziefeest op de Boekenbeurs

Voor de tweede keer bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëzie van de Lage Landen met een Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren. Tijdens de Boekenbeurs staan de winnaars van 2016 samen op het podium!

gpm_web.jpg

Gouden Poëziemedaille 2016
Poëziecentrum / Gottmer

Bette Westera wint de tweede Gouden Poëziemedaille voor Doodgewoon

Voor de tweede keer bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëzie van de Lage Landen. Tijdens de Boekenbeurs staan de winnaars van 2016 samen op het podium! De kinderjury (samen meer dan 8000 kinderen!) kozen de 4 beste gedichten, een vakjury bekroonde de beste bundel. Tijdens een boeiend en gevarieerd programma treden volgende prijsbeesten voor het voetlicht: Geert De Kockere, Bette Westera, Joke van Leeuwen en de winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2014 Edward van de Vendel! Ze lezen voor uit hun prachtige poëziebundels en worden uiteraard in de bloemetjes gezet. Op 4 oktober, de dag waarop het Kinderboekenbal officieel geopend wordt in Rotterdam, en waarop de Gouden Griffel uitgereikt wordt, maken we de winnaar van de Gouden Poëziemedaille bekend: Doodgewoon van Bette Westera.

31 oktober 2016 - 11 november 2016
Antwerpen

Boekenbeurs Antwerpen

Op de jaarlijkse hoogmis voor de boekenliefhebber is ook Poëziecentrum weer aanwezig in hal 1, standnummer 117, in een gemeenschappelijke stand met Uitgeverij Vrijdag & Elke dag Boeken. Ook Uitgeverij P krijgt op onze stand een eigen plek. Op de Boekenbeurs zijn wij opnieuw het centrale aanspreekpunt voor uw favoriete dichtbundels, mooie poëtische kinderboeken en voor de leukste poëziegadgets. Ook krijgt u de kans om talrijke dichters te ontmoeten tijdens een van de signeersessies. Op dinsdag 1 november organiseren we samen met Uitgeverij Vrijdag een heuse poëziemarathon met als kers op de taart Apéro Poëzie op de Boekenbeurs. Op woensdag 2 november, de leerkrachtendag voor het lager onderwijs, wordt tijdens een programma gewijd aan kinderpoëzie de Gouden Poëziemedaille uitgereikt aan de beste kinderpoëziebundel van Vlaanderen en Nederland.

Wereldpoëziedag: lancering Gouden Poëziemedaille en Poëziesterren

Ted van Lieshout, Bette Westera en Hans & Monique Hagen schreven de beste kinderpoëziebundels van de afgelopen twee jaar. Dat is beslist door de vakjury van de Gouden Poëziemedaille die de beste kinderpoëziebundel bekroont van de afgelopen twee jaar. De kinderjury stemt deze week.

Poëziesterren: winnaars eerste editie

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester. Maar liefst 2203 jonge lezers stemden mee!

1e graad: gedicht Bakker van Erik van Os & Elle van Lieshout
Uit: Ik weet wat ik worden wil, Gottmer

2e graad: gedicht Gele dingendag van Diet Groothuis
Uit:  Waar ik ben, De Eenhoorn
Klik hier voor een filmpje met Diet Groothuis gemaakt door VTMKZOOM

Bekendmaking nominaties Gouden Poëziemedaille

De jury is nu volop aan het lezen! Op 21 maart 2016 – de Werelddag voor Kinderpoëzie – worden de vijf genomineerde dichtbundels bekendgemaakt.

De juryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt: Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Flore Keersmaekers (Jeugd en Poëzie), Dirk Terryn (CANON Cultuurcel), Kathleen Meersseman (docente Arteveldehogeschool, Bachelor in het onderwijs: Lager onderwijs, Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en voorzitter Jan Van Collie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven – Campus Brussel).

Edward Van de Vendel: winnaar eerste editie Gouden Poëzemedaille

Dit jaar wordt de Gouden Poëziemedaille voor de tweede keer uitgereikt. De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2014 was Edward van de Vendel met de bundel Ik juich voor jou (Querido, 2013). Een gedicht uit de winnende dichtbundel werd verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied en een clipje. Sander Geudens, student Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool) zette het gedicht op muziek. CANON Cultuurcel maakte een passend clipje: http://ingebeeld.be/video/span-er-een-koord-overheen.

“Let the World deze dichtbundel maar zien!” – uit het juryverslag.

Lees hier het volledige juryverslag.

Ontdek hier meer over Edward Van de Vendel!

Oproep schooljaar 2015-2016 voor leerkrachten

Laat je kinderen dit schooljaar meestemmen voor het mooiste gedicht per graad. Verzamel 5 of meer collega’s en bepaal mee welk gedicht een Poëziester wint! Vanaf deze editie kennen ook de kleuters een Poëziester toe.

Wil jij met jouw school meestemmen voor de Poëziesterren? Schrijf je vóór 1 december 2015 in via dit formulier en kies met je klas het beste kindergedicht van de voorbije twee jaar.