Ilja Leonard Pfeijffer wint de VSB Poezieprijs 2016

De VSB Poëzieprijs 2016 gaat naar dichter, schrijver, columnist en classicus Ilja Leonard Pfeijffer. De jury van de VSB poëzieprijs kent Pfeijffer de prijs voor de beste Nederlandstalige dichtbundel van het afgelopen jaar toe voor zijn bundel ‘Idyllen’, waarvoor de dichter kortgeleden ook de Jan Campert-prijs ontving.

De jury roemt de manier waarop Pfeijffer in ‘Idyllen’ de poëzie onderzoekt, ‘en dat onderzoek neemt bij hem een persoonlijke wending. Pfeijffer schreef met ‘Idyllen’ poëzie die nieuwe wegen opent, zonder dat ze vervalt in morele verontwaardiging, poëzie waarin hij ook zichzelf de les leest.’ Pfeijffer koos volgens de jury doelbewust voor de traditionele en bijna vergeten vorm van het klassieke gedicht in rijmende alexandrijnen. ‘Op zich is dit al een poëticale provocatie die een discussie aangaat met de actuele poëzie, ook van hemzelf in eerder werk: De waan / dat ik de toch al losse schroeven nog meer moest / ontregelen en hoopjes zekerheden woest / moest ondergraven, heeft de zaak geen goed gedaan,' schrijft Pfeijffer in 'Idyllen'.

'Deze bundel zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom', zo oordeelde de jury. Aan het slot van het spannende uitreikingsprogramma in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg Pfeijffer de prijs, bestaande uit 25.000 euro en een glaskunstwerk van Maria Roosen, overhandigd door juryvoorzitter Kees ’t Hart.

Meer informatie en het volledige juryverslagvind je hier.