Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

 

Gouden Poëziemedaille

Dé prijs voor kinderpoëzie in de Lage Landen

Sinds 2014 bekronen Poëziecentrum en CANON Cultuurcel de beste kinderpoëziebundel van de lage landen met de Gouden Poëziemedaille. Edward van de Vendel won met Ik juich voor jou (Querido) de eerste editie.

Kinderpoëzie schrijven is een vak apart. Goede kinderpoëzie is gelaagd, technisch sterk en verrassend. Om het genre extra in de kijker te zetten reiken Poëziecentrum en CANON Cultuurcel tweejaarlijks de Gouden Poëziemedaille uit aan de beste kinderpoëziebundel. Een vakjury buigt zich over de titels die de voorbije twee jaar in Vlaanderen en Nederland zijn verschenen.

Daarnaast worden ook Poëziesterren uitgereikt via een stemcampagne in het kleuter- en basisonderwijs. De kinderen bekronen per graad de beste gedichten met een Poëziester. 

Prijzen
De winnaar van de Gouden Poëziemedaille wordt vereerd met een lied. Een jonge muzikant verwerkt een gedicht uit de winnende dichtbundel in het  Poëziemedaillelied. Het gedicht alsook de 4 gedichten die bekroond zijn met een Poëziester, worden door een illustrator vormgegeven en op een poster gezet. Elke basisschool in Vlaanderen ontvangt een set posters. De posters zijn ook te koop in Poëziecentrum.

De laureaten winnen geen geldprijs. De focus van het initiatief is gericht op het vergroten van de aandacht voor kinderpoëzie. Alle middelen worden geïnvesteerd in acties om deze doelstelling te realiseren.

 

“Welke volwassene herinnert zich niet regels of hele strofen van gedichten uit haar of zijn jeugd?”

Prijs van de vakjury: de Gouden Poëziemedaille Nominaties 2016

De jury is nu volop aan het lezen! Op 21 maart 2016 – de Werelddag voor Kinderpoëzie – worden de vijf genomineerde dichtbundels bekendgemaakt.

De juryleden vertegenwoordigen diverse sectoren waar kinderpoëzie aandacht krijgt: Marina Waterschoot (leerkracht lager onderwijs), Flore Keersmaekers (Jeugd en Poëzie), Dirk Terryn (CANON Cultuurcel), Kathleen Meersseman (docente Arteveldehogeschool, Bachelor in het onderwijs: Lager onderwijs, Sieglinde Vanhaezebrouck (Poëziecentrum) en voorzitter Jan Van Collie (hoogleraar Faculteit Letteren KU Leuven – Campus Brussel).

De winnaar wordt bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen tijdens een programma gewijd aan kinderpoëzie en georganiseerd door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.

Prijzen van de kinderjury: Poëziesterren

Uiteraard is ook de stem van jonge lezers belangrijk bij het bekronen van kinderpoëzie. Welke gedichten vinden zij goed? Tijdens een klasproject lezen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury zijn geselecteerd. Een lesbrief helpt de leerkrachten om de verkiezing in goede banen te leiden. Per graad bekronen de kinderenhun favoriete gedicht met een Poëziester.

De winnende gedichten en dichters worden bekendgemaakt op de Boekenbeurs in Antwerpen tijdens een programma gewijd aan kinderpoëzie en georganiseerd door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.

 

Dat de eerste editie werd gesmaakt door de deelnemende leerkrachten, illustreren volgende reacties:

‘Wij vinden het in ieder geval een prima initiatief, en hopen dat het niet de enige keer zal zijn dat er poëziesterren worden uitgedeeld.’ Juf Nadine, Dr. O. Decrolyschool, Ronse

‘Wij vonden het heel fijn deel te nemen aan de wedstrijd!’ juf Sarah, Leefschool De Oogappel, Gent

‘De leerlingen hebben genoten van dit initiatief!’ juf Ilse, Sint-Jozefschool basisonderwijs, Mere

‘Onze leerlingen waren enorm enthousiast en kijken uit naar het verdere verloop.’ juf Christel, VGB Sint-Gorik, Haaltert

‘Wij waren superenthousiast over dit project en zijn graag kandidaat om dit nog eens te doen. Dank voor de fijne, mooie en inspirerende gedichten!’ juf Nele, Sint-Janschool Leuven 

Stem mee met de klas!

Elke klas uit de basisschool in Vlaanderen kan meestemmen voor het mooiste gedicht per graad en zo mee bepalen welke gedicht een Poëziester wint! Per graad zijn er vijf gedichten waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Deelnemende leerkrachten ontvangen de vijf gedichten en een lesbrief met eenvoudige leesmethode via de post begin maart. De stemcampagne vindt plaats in de week van 21 maart 2016.

Als bekroning ontvangt elke klas een poster met het winnende gedicht van de respectieve graad.

Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 19 februari 2016. Info en inschrijving via: educatief@poeziecentrum.be

Edward Van de Vendel: winnaar eerste editie

“Let the World deze dichtbundel maar zien!” – uit het juryverslag.

De winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2014 was Edward van de Vendel met de bundel Ik juich voor jou (Querido, 2013). Een gedicht uit de winnende dichtbundel werd verwerkt in een lied, het Poëziemedaillelied en een clipje. Sander Geudens, student Kleinkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (Artesis Plantijn Hogeschool) zette het gedicht op muziek. CANON Cultuurcel maakte een passend clipje: http://ingebeeld.be/video/span-er-een-koord-overheen.

Lees hier het volledige juryverslag.

Ontdek hier meer over Edward Van de Vendel!

Shortlist Gouden Poëziemedaille 2014:
- Ted van Lieshout, Wij zijn bijzonder misschien zijn wij een wonder (Leopold, 2012)
- Jaap Robben, Als iemand ooit mijn botjes vindt (De Geus, 2012)
- Edward van de Vendel, Mijn fijne geluidenboekje (De Eenhoorn, 2013)
- Edward van de Vendel, Ik juich voor jou (Querido, 2013)
- Bette Westera, Aan de kant, ik ben je oma niet! (Gottmer, 2012)

Poëziesterren: winnaars eerste editie

Tijdens een klasproject lazen de kinderen per graad vijf gedichten die door de vakjury werden geselecteerd. Per graad bekroonden de kinderen hun favoriete gedicht met een Poëziester. Maar liefst 2203 jonge lezers stemden mee!

1e graad: gedicht Bakker van Erik van Os & Elle van Lieshout
Uit: Ik weet wat ik worden wil, Gottmer

2e graad: gedicht Gele dingendag van Diet Groothuis
Uit:  Waar ik ben, De Eenhoorn
Klik hier voor een filmpje met Diet Groothuis gemaakt door VTMKZOOM

3e graad: gedicht Joris Jan Bas van Ted van Lieshout
Uit: Wij zijn bijzonder, misschien zijn wij een wonder, Uitgeverij Leopold

Bekroning: poster per Poëziester, fraai vormgegeven door illustrator Pieter Van Eenoge.
Oplage: 9000 ex. Elke lagere school in Vlaanderen ontving een gratis poster.

Bij de lancering van de prijzen in 2014 publiceerde De Leeswolf een interessant artikel. Nieuwsgierig? Klik hier.