Poeziecentrum

Wij werken momenteel haastig aan de mobiele versie van onze vernieuwde website!
U kan de oude website nog raadplegen voor verdere informatie,
of u kan hem bekijken op uw desktop.

Poeziecentrum

10 maart 2017 - 12 maart 2017
Hingene

Schrijf en blijf in Kasteel d’Ursel

Voor het project Schrijf en blijf. Voor altijd in het kasteel schreven Dichter des Vaderlands Laurence Vielle en de Jonge Dichter des Vaderlands Jens Meijen samen met andere dichters en schrijflustigen een boodschap voor de toekomst. Kalligraaf/kunstenaar Brody Neuenschwander schreef alle teksten op de muren van het kasteel die enkel tijdens dit openingsweekend te bekijken zijn. Hierna verdwijnen ze achter het gerestaureerde behang.

11 maart 2017
Gent

Boekvoorstelling Meridianen van de doling - Serge Delaive

Katelijne De Vuyst vertaalde gedichten van de Luikse dichter, romancier en fotograaf Serge Delaive. Gedichten over afscheid nemen en herbeginnen, liefde en oorlog, woede en overgave, wanhoop en verlangen. Meridianen van de doling is onbestendige cartografie, neerslag van een jaar uit een dichterleven, uit het leven van ons allemaal. Greek Time Rebetika, Kostas & Philippas, zorgen voor de muziek.

15 maart 2017
Gent

Poëzie rendez-vous met Carmien Michels

Carmien Michels danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium en ontving verscheidene prijzen en nominaties voor haar romans, radiodocumentaires en podiumpoëzie. In november 2016 werd ze Europees Kampioen Poetry Slam. Foto © Koen Broos.

18 maart 2017
Gent

Boekvoorstelling Zwembad de verbeelding - Tom Van de Voorde

Zwembad de verbeelding is de derde bundel van Tom Van de Voorde (PoëzieCentrum). In deze bundel gaan vitaliteit en verbeelding hand in hand. Zijn gedichten zijn oases vol wensdromen, schetsen voor een wereld in haar meest glorieuze rol: de schepping van een toekomst waarin we blootsvoets kunnen lachen. Zijn werk werd in meer dan tien talen vertaald. Zijn recentste bundel, Liefde en aarde(2013), kreeg lovende kritieken in Zweden en verschijnt binnenkort in het Arabisch. Inleiding door Anne Marie Musschoot.

23 maart 2017
Gent

Studiedag Poëzie en Muziek & avondconcert

Na vijf succesvolle studiedagen presenteren de onderzoeksgroep Teksteditie Literatuur in Vlaanderen (Vakgroep Letterkunde-Afdeling Nederlands) van de Universiteit Gent, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en Poëziecentrum deze keer de studiebijeenkomst Poëzie en muziek. Met lezingen van: dichter-muzikant Peter Ghyssaert, musicoloog Emanuel Overbeeke, hoogleraar Cognitieve Neurowetenschappen Peter Hagoort, dichter Henk Ester en directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker. Deze studiedag wordt feestelijk afgesloten door het unieke avondconcert ‘Als een Nachtegaal met Kiespijn’ door pianist Marcel Worms en dichter K. Schippers rond Erik Satie, in de Gentse Cultuurkapel Sint-Vincent.

23 maart 2017
Gent

Als een Nachtegaal met Kiespijn - Marcel Worms en K. Schippers brengen Erik Satie

Poëzie is literatuur die ernaar streeft om muziek te zijn – het is een bekende stelling uit de poëziegeschiedenis. Pianist Marcel Worms en dichter K. Schippers kiezen voor een kruisbestuiving van poëzie en muziek in hun programma ‘Als een Nachtegaal met Kiespijn’ rond Erik Satie. Na een tournee in Nederland zijn Worms en K. Schippers met hun unieke programma nu ook te gast in Vlaanderen, in de Gentse Cultuurkapel Sint-Vincent.

25 maart 2017
Amay

Boekvoorstelling Belgium Bordelio II

Het tweede volume van de tweetalige bloemlezing Belgium Bordelio, copublicatie van l’Arbre à paroles en PoëzieCentrum, wordt door diverse Belgische dichters voorgesteld in het Maison de la Poésie in Amay.

19 april 2017
Gent

Poëzie rendez-vous met Elvis Peeters

Elvis Peeters schrijft verhalen, romans, gedichten, theater en songs. Hij is de drijvende kracht achter muzikale cultformaties als Aroma di Amore en De Legende en vervlecht als performer muziek en literatuur, toneel en cabaret. Hij schreef twee dichtbundels: Wat overblijft is verlangen (2008) en Dichter (2008).

04 mei 2017
Gent

Licht op Hadewijch

Diverse partners zetten in het voorjaar van 2017 samen een multidisciplinair festival op rond de middeleeuwse dichteres en mystica Hadewijch. Poëziecentrum presenteert een poëzieavond met drie vrouwelijke dichters die zich laten inspireren door het werk van Hadewijch: Charlotte Van den Broeck, Annemarie Estor en Fatena Al-Ghorra. Auteur en muzikant Elvis Peeters brengt Henric van Veldeke-liederen met de Bretoense zangeres Agnes de Graaff.

05 mei 2017 - 13 mei 2017
Brugge

Brutaal

Het nieuwe kunstencentrum KAAP zet samen met Brugse en nationale partners een gloednieuw literair stadsfestival op poten. Negen dagen en nachten, een keur aan schrijvers, verrassende vertellingen, brutaal taaltalent en spannende interventies in Brugge. Vanuit uitvalsbasis Het Gezellemuseum staat o.a. een programma over poëtische songteksten op stapel, van grote namen (Dylan, Cohen,…) tot jong talent, in samenwerking met Poëziecentrum.

06 mei 2017
Antwerpen

Boekvoorstelling Mark Insingel

Mark Insingel ontwikkelde in zijn poëzie een heel eigen vormgeving. Zijn gedichten – nu eens beklemmend dan weer geestig over menselijke relaties, soms cultuurkritisch en altijd uitermate precies – zijn nadrukkelijk beeldend. Deze editie biedt het publiek voor het eerst de kans om het dichtwerk in zijn volledigheid te lezen en te bestuderen. Leen Van Dijck verwelkomt, uitgever en directeur van Poëziecentrum Carl De Strycker neemt het woord en Lars Bernaerts leidt de uitgave in.

13 mei 2017
Gent

Boekvoorstelling ‘160 jaar Les Fleurs du mal’

In 2017, het 150ste sterfjaar van Charles Baudelaire, is het ook 160 jaar geleden dat zijn bundel Les Fleurs du mal verscheen. Stichting Spleen uit Amsterdam brengt voor die gelegenheid een tweetalige bundel uit met werk van Baudelaire en reflecties op zijn werk van 40 Nederlandse en Belgische dichters. Vertalingen: Peter Verstegen. Redactie: Jos van Hest.

01 juni 2017
Antwerpen

Versopolis@Felix Poetry Festival

Voor de negende keer presenteert Antwerpen Boekenstad een meerdaags poëzieprogramma in het Felix Pakhuis. I.s.m. Poëziecentrum is er een opnieuw een internationaal luik met vijf belangrijke Europese dichters waarbij vijf chapbooks met vertalingen worden gepresenteerd. De avond kadert in het project Versopolis, een Europees platform voor poëzieorganisaties, waarvan Poëziecentrum deel uitmaakt.

25 juni 2017 - 08 oktober 2017
Beernem

Poëzie in de kooldreef

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schreven voor de poëzieinstallatie ‘Ooghoek’ van vzw Màrmelade in de Kooldreef in Beernem, met zijn monumentale bomen, elk een reeks gedichten. Met de blik van buitenstaander en toeschouwer kan de bezoeker in de gedichten een tocht door Beernem ondernemen en binnendringen in een wereld vol intrigerende tegenstellingen.

Voorbije evenementen

21 februari 2017
Gent

VERS Poëzie Revue

Tijdens VERS Poëzie Revue brengen jongeren uit Gentse scholen poëzie op de planken in een literaire theatershow met muziek, dans en video. Hun zelfgeschreven gedichten zijn geïnspireerd op het werk van de genomineerden van de VSB Poëzieprijs en de Herman de Coninckprijs. Vooraf krijgen ze poëzieles van docenten van de School der Poëzie. Gastdichter is Delphine Lecompte. De presentatie is in handen van Christophe Vekeman. Een jury kiest vier jongeren voor de finale.

20 februari 2017
Gent

VERS Debat & Essay

Tijdens het VERS Debat & Essay debatteren jongeren uit Gentse scholen over poëzie. Ze krijgen prikkelende stellingen over poëzie voorgeschoteld zoals ‘Moet poëzie begrijpelijk zijn?’ of ‘Is poëzieonderwijs belangrijk?’. Twee teams gaan telkens de strijd met elkaar aan. Gastdichter is Andy Fierens, Christophe Vekeman presenteert. Vooraf krijgen de jongeren poëzieles van docenten van de School der Poëzie en leren ze een essay schrijven en daarover te debatteren. Een jury kiest vier debaters en een essayist voor de grote finale in Amsterdam op 31 mei. Inschrijven noodzakelijk, plaatsen beperkt.

20 februari 2017 - 25 februari 2017
Hasselt & Leuven

Een week met Kenneth Goldsmith

Van 20 t.e.m. 25 februari 2017 is de Amerikaanse cultdichter Kenneth Goldsmith in België. Een hele week zet de dichter, performer, radiomaker, beeldend kunstenaar, etc. de PXL-MAD – School of Arts (Hasselt) en de Faculteit Letteren van de KU Leuven op hun kop en naar zijn hand. Elke dag staan er in Hasselt en Leuven lezingen en workshops (ook met schrijvers en kunstenaars uit de Lage Landen) gepland. Op vrijdag 24 februari (20u) vindt een afsluitende lezing in de Pieter De Somer Aula in Leuven plaats, getiteld “Wasting Time on the Internet”. Die avond presenteert uitgeverij het balanseer ook het resultaat van die week werk, een nieuwe boekpublicatie waarin letterlijk elk woord komt te staan dat Goldsmith in de loop van de week zal uitspreken: The PXL-MAD Lectures by Kenneth Goldsmith.

18 februari 2017
Gent

Boekvoorstelling Engelenspoor - Jan M. Meier

Jan M. Meier is het pseudoniem van Jean-Marie Maes, een Vlaams auteur en criticus. Vijfenveertig jaar na het verschijnen van zijn debuut Figuratie verschijnt nu zijn tweede dichtbundel bij Uitgeverij P. Collega-dichter Peter Theunynck stelt de bundel voor. Geluidskunstenaar Laura Maes creëert muziek. Na afloop receptie.

15 februari 2017
Gent

Poëzie rendez-vous met Eva Gerlach

Eva Gerlach is een van de belangrijkste dichters uit het Nederlandse taalgebied. Vorig jaar verscheen haar recentste dichtbundel Ontsnappingen (De Arbeiderspers), die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs 2017 en waarvoor de dichteres op 1 februari 2017 de 9e Awater Poëzieprijs in ontvangst mocht nemen. Haar bundels werden bekroond met tal van literaire prijzen. In 2000 ontving ze voor haar volledige oeuvre de prestigieuze P.C. Hooftprijs.

29 januari 2017
02 februari 2017
14 februari 2017
Gent, Diksmuide, Hamme

De dichter is een koe

In de muzikale theatervoorstelling De dichter is een koe verkennen actrice Sabine Goethals en de Gentse band HERMITAGE de grenzen van de poëzie. Hedendaagse poëzieklassiekers en hedendaagse dichtkunst vormen het vertrekpunt van een roadtrip die experiment en interactie niet schuwt. Het resultaat is een passievolle ode aan de poëzie die niemand onberoerd zal laten. Volg De dichter is een koe op Facebook voor meer info.

11 februari 2017
Gent

Boekvoorstelling Eistijden - Geert Viaene

Eistijden (Uitgeverij P) is het debuut van opvoeder, langeafstandsloper en dichter Geert Viaene. Gedichten van hem werden opgenomen in verschillende literaire tijdschriften waaronder Het Liegend Konijn, Meander Magazine, Absint, Kluger Hans en in de bloemlezing Het Gezeefde Gedicht.

29 januari 2017
02 februari 2017
14 februari 2017
Gent, Diksmuide, Hamme

De dichter is een koe

In de muzikale theatervoorstelling De dichter is een koe verkennen actrice Sabine Goethals en de Gentse band HERMITAGE de grenzen van de poëzie. Hedendaagse poëzieklassiekers en hedendaagse dichtkunst vormen het vertrekpunt van een roadtrip die experiment en interactie niet schuwt. Het resultaat is een passievolle ode aan de poëzie die niemand onberoerd zal laten. Volg De dichter is een koe op Facebook voor meer info.

29 januari 2017
02 februari 2017
14 februari 2017
Gent, Diksmuide, Hamme

De dichter is een koe

In de muzikale theatervoorstelling De dichter is een koe verkennen actrice Sabine Goethals en de Gentse band HERMITAGE de grenzen van de poëzie. Hedendaagse poëzieklassiekers en hedendaagse dichtkunst vormen het vertrekpunt van een roadtrip die experiment en interactie niet schuwt. Het resultaat is een passievolle ode aan de poëzie die niemand onberoerd zal laten. Volg De dichter is een koe op Facebook voor meer info.

26 januari 2017
Gent

De oogst van 2016 met voorstelling 'Wereld van de Poëzie in kaart'

Was 2016 een goed jaar voor de poëzie? Welke bundels en dichters waren opmerkelijk? Onder leiding van moderator Carl De Strycker (directeur Poëziecentrum) blikken Jeroen Dera (letterkundige) en Luuk Gruwez (dichter, recensent) terug op het voorbije jaar. Wat onthouden zij? Welke gedichten koesteren ze? Peter Holvoet-Hanssen stelt het project Wereld van de Poëzie in kaart voor. Anemone Valcke (actrice) leest enkele bijzondere gedichten voor uit de oogst van 2016. Djurdjevak zorgt voor muziek.

Met mijn gedichten communiceer ik de perikelen van de communicatie.

Mark Insingel - Poëziekrant, 1986

Dichten is denken met hart en hoofd.

Rik Torfs

Iedereen heeft natuurlijk gevoelens en ideeën, een dichter is geen speciaal soort veldsalade die op een andere manier gevoelens zou hebben of hikken.

Roger M.J. de Neef - Poëziekrant, 1986

De eeuwigheid zwijgt in alle talen. Alleen de vorm kan een stukje verbruikbare tijdeloosheid veroveren.

Henri-Floris Jespers - Poëziekrant, 1982

De dichter moet alle geijkte begrippen bestrijden.

Willem M. Roggeman - Poëziekrant, 1985

Goede poëzie doet de tijd stollen - Campuskrant KULeuven - 25 mei 2016

Jens Meijen - Jonge Dichter des Vaderlands (België)

Je schrijft niet los van de wereld. Mijn uitgangspunt is dat je de schrijftafel splinter na splinter moet afbreken, zodanig dat je alleen nog kan schrijven op de rug van het leven.

Gwij Mandelinck - Poëziekrant, 1986

De zuivere lyriek is altijd plagiaat, alleen in eigen leven kan men leren het woord te scheiden van het vlees.

Charles Ducal

Het platvloerse is een pendant van mijn zeer subtiele metafysische vluchten.

Hugo Claus

Het kunstwerk of gedicht is niet het resultaat van een influistering, eerder een antwoord op het uitblijven daarvan.

Henk van der Waal - Poëziekrant, 2004